О пасни ядки се продават в търговската мрежа. За това алармира председателят на сдружение "За достъпна и качествена храна" д-р Андрей Велчев. Пред „Телеграф“ той обясни, че проблемът се крие в това, че продаваните насипно храни са без етикети, а често пакетираните се преетикетират с български етикети и се представят за наши, макар да са внос. Д-р Велчев призова още хората да не консумират сурови ядки, защото има риск в тях да са започнали гнилостни процеси, които да окажат негативен ефект върху здравето ни. Той ни свързва с 33-годишния Сунай Сабри от Русе, който след консумация на кайсиеви ядки за малко не изгубва живота си.
Оказва се, че младият мъж се натравя със съдържащия се в кайсията амигдалин, който при разграждане в човешкия организъм се превръща в цианид. „15-20 мин., след като ядох, започнах да усещам изтръпване на устата, главоболие, учестен пулс – 145 удара в минута. След това започнах да усещам как започвам да губя постепенно съзнание, крайниците ми започнаха да стават студени и все по-трудно да се движа“, разказва той и добави, че от Спешна помощ получил лошо и неадекватно отношение.
След две посещения на Бърза помощ най-накрая Сабри се оказва в спешното отделение, където изкарва пет часа на системи. Днес той търси правата си по съдебен път, иска обезщетение, покриване на направените разходи и настоява подобни стоки да се продават с предупреждение, че има опасност при прием на по-високо количество. Повече от месец след случилото се той продължава да се лекува и да пие лекарства.