0

А втомобилни гуми, произведени в Германия в периода  3 юли до 9 юли 2023 г., които са продавани през онлайн магазини и  платформи „маркет плейс“, са изтеглени от пазара, защото използването им е рисково. Сигналът е подаден от Люксембург чрез системата Safety Gate за ранно оповестяване за доказано опасни стоки.  Въпросните гуми се предлагат онлайн и могат да се купят и от българи, обоснова предупреждението си Габриела Руменова, основател на платформата „Ние потребителите“.

Хората могат да видят подробности за тези гуми, както и за други опасни  стоки на страницата на Европейската комисия. Ако дадена стока не съответства на съществуващите европейски стандартни регламенти  за безопасност,  се уведомяват всички страни, за да не се налага всяка от тях да прави отделни изпитвания, обясни Руменова.

Тя препоръча да не се купуват гуми от нерегламентирани търговци в интернет, защото не се знае доколко те отговарят на всички изисквания и дали и колко време са употребявани. Контролът върху тези продажби е труден,  а в момента търсеното на зимни гуми се е увеличило, защото се навлиза в техния сезон на ползване. Законът за движение по пътищата изисква от 15 ноември до 1 март при шофиране в България гумите на автомобилите задължително да бъдат с грайфер над 4 мм.