0

С лънчево петно, което се виждаше от Марс, изригна и създаде най-силното слънчево изригване за 2023 година от клас Х5. През следващите дни, именно слънчевото петно AR3536 ще се вижда и от нашата планета със подходяща апаратура! (НЕ ГЛЕДАЙТЕ КЪМ СЛЪНЦЕТО БЕЗ ВЪОРЪЖЕНО ОКО)

Астрономите предупреждават за очаквана геомагнитна буря, която ще ни връхлети на 2-3 януари въпреки, че основният поток не е насочен към Земята. Според данните от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), тя ще е от клас G3-G4, като причината е изхвърляната нова порция материя от Слънцето, съобщи MeteoBalkans.

Нека да припомним, че магнитните  бури са разделени на пет категории - G1 "слаб", G2 "среден", G3 "силен", G4 "много силен" и G5 "изключително силен".

След проверка се установи, че основният поток от заредени частици не е насочен към планетата ни, но все пак ще усетим въздействие от изригванията, като се очакват серия от геомагнитни бури от G2 и G3, но учените предупреждават и за силна магнитна буря от G4.

През първата седмица на Новата 2024 г. не се очаква повишена геомагнитната активност. Ето каква е прогнозата за следващите седем дни и да очакваме ли магнитни бури.

Магнитни бури в периода 01.01.24 - 07.01.24  

Съгласно информацията, предоставена от Центъра за прогнозиране на космическото време към Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ през периода не се очакват силни магнитни бури.

През по-голямата част на периода Кp-индексът ще е 3 и 2, което е ниска стойност и не представлява опасност за здравето на хората.

Пълната прогноза!

2024 Jan 01 - G3

Jan 02 2024 - G3

Jan 03 2024 - G2

Jan 04 2024 - G2

Jan 05 2024 - G2

Jan 06 2024 - G2

Jan 07 2024 - G2

Какво може да ни причини магнитната буря?

Обикновено смущенията, породени от нея, влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Хората, които са чувствителни към тези явления, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

Възможно е да има смущения в комуникациите и навигационните системи и дори проблеми с интернет връзката в Европа, Канада и Аляска.

Какво представлява геомагнитната буря? 

Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на Земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър. Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км. в секунда. Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята. Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвикат образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове.

Как да се предпазим?

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.

Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.