0

У потребата на нитазени може да доведе до смърт, показват проучвания. Новият наркотик е по-силен от фентанила и е неуловим от стандартните тестове.

„Тази дрога се появява толкова усилено сега, защото е много по-евтино от хероина. В историята на разпространението на наркотиците, винаги когато имаме такива кризи в производството на дрогите, се появява заместител”, обясни Павел Павлов, специалист по превенция и терапия на зависимости, Асоциация „Само днес” пред NOVANEWS. 

Нитазените са разработени от лаборатории на фармацевтична компания, но по някакви причини не достига до пазара. То има приложение като болкоуспокояващо. „Но сега при тези кризи продавачите на дрога си търсят начини как да доставят евтини продукти с много голяма сила и успяват ”, коментира още Павел Павлов. По негови данни деца на 10-12г. вече започват да опитват наркотици. При младите хора вече се говори за зависимост и тази възрастова граница пада все повече.  

„Те са значително по-силни според данните, които имаме. Действието е като при фентанила и хероина, само че е по-силно поради спецификата си. Лошото е, че самите зависими не знаят какво се случва, защото те се смесват с хероини с фентанил, с кокаин, с амфетамини”, допълни Павлов.