0

С ъобщение за тревога получиха много българи. Около 19:00 часа на екраните на телефоните им се появи надпис: "BG-ALERT: Внимание, опасност!"

От МВР обясниха, че тестовото съобщение не е публикувано от оператора Vivacom, а от ангажирания с въвеждането на системата BG-ALERT изпълнител.

На някои от мобилните апарати отгоре на съобщението е било изписано: "Сигнал от президента". Относно това президентството изпрати информация, че "няма отношение" със сигнала: "В отговор на запитвания от граждани и представители на медиите, президентската институция информира, че няма никакво отношение към разпространяваните съобщения с надпис сигнал или тест. За случая са информирани отговорните институции".

Бившият министър на електронното управление и председател на Комисията по електронно управление и информационни технологии Божидар Божанов също успокои гражданите чрез личния си профил във Facebook, като написа, че "няма опасност". 

„Всичко е наред, няма опасност, това е само тестово съобщение. Крайно време е да имаме такава система, която е много полезна при бедствия и е много добре, че МВР я внедрява", каза той.

От Vivacom излязоха с позиция, разпространена от NOVA:

Уважаеми клиенти,

По време на тестове за автоматично изпращане на съобщения от системата БГ-алърт към Министерството на вътрешните работи, която се внедрява в момента, системен интегратор е изпратил тестово съобщение към абонатите на Виваком, за което ние не бяхме уведомени.

Извиняваме се за причиненото неудобство и вярваме, че възложителят на системата ще вземе необходимите мерки, за да не бъде всяван смут в населението
Ще продължим да работим с институциите за внедряване на необходимата система по уведомяване, като ще настояваме за по-добри процедури за оповестяване.

Екипът на Виваком