0

С ухи мълнии и гръмотевици удрят днес над западната половина над страната. За това предупреди пред „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев. Явлението не е необичайно, а характерно за тази част от годината, обясни той. Причината е слабата влажност в облаците. Той изтъкна, че такава суха мълния е причинила пожара до Рилската обител. 

Валежи 

От вчера започна да прониква малко по-хладен въздух в западната половина на страната. В сутрешните часове в началото на седмицата има условие за развитие на купесто-дъждовна облачност и вероятност за валежи. Те няма да са съществени, ще имат петнист характер, въпреки че на места може и да достигнат 15 л на кв. м, но в ограничен ареал. Тези дъждове за съжаление няма да компенсират бруталната суша, обхванала страната. 

Дъждовете се очакват днес и слабо в четвъртък, но ще са до линията Свищов-Хасково.  

Събота   

Във Велико Търново днес максималните температури ще са едва 32 градуса. Затова пък в Югозападна България и София живакът ще стигне едва 29-30 градуса.

В останалите дни от седмицата се връщаме към страховитите високи температури от порядъка на 35-37 градуса, а по поречието на Дунав и долината на Марица и Тунджа 38-40 градуса. Събота ще е най-топлият ден за седмицата. Така след захлаждането отново става горещо, вечерите ще са тежки, особено около полунощ, когато термометърът ще отчита 27-28 градуса и трудно ще се спи. 

В Източна България нощите ще са тропични и минималните температурите няма да падат под 20 градуса, въпреки че нощите се увеличават термометърът ще се показва от  32-34 градуса.

На морето ще има много слънце, вятър, който ще е от  североизток и изток и това ще поддържа благоприятни температури между 28-30 градуса, но в района около Варна и Златни пясъци и над 30 градуса. Времето е отлично за почивка на морските и планински курорти. Но по върховете дори и с над 2000 м живакът ще сочи двуцифрени числа. Бруталната суша се задълбочава. 

В следващите месеци се очакват средиземноморски циклони от които обичайно Гърция е най-потърпевша, каза Георги Рачев.