0

З миите изпълзяха заради жегата. Необичайно топлото време ги разбуди и вече има десетки сигнали за забелязани влечуги, които хората снимат и пускат в социалните мрежи.

.

 .
Фейсбук група

Истински интерес предизвика усойница, която беше заснета в района на Ком, докато пълзеше по снега. Част от коментаторите не вярват в автентичността на снимката. По-късно се появи и видео с усойницата. Пепелянки, смоци и водни змии, препичащи се на слънце, също бяха снимани и пуснати във фейсбук страницата „Земноводни и влечуги в България“.

Видове

У нас се срещат 18 вида змии, като две имат отрова, която е опасна за човека. Ухапванията от змии в България не са рядкост и всяка година няколко десетки хора стигат до лечение в болнично заведение. Децата и възрастните хора като правило понасят ухапванията по-тежко и усложненията при тях са по-вероятни, пишат в статия специалисти от Националния природонаучен музей, които преди години са описали последствията от ухапването на усойница в България.


Живакът в термометрите през април се очаква да скочи до 32 градуса, показва прогнозата на Националния институт по хидрология и метеорология. Най-ниските температури през новия месец ще са предимно между минус 2 и 3 градуса. Април ще започне със слънчево време. На места в страната максималните температури ще достигнат 30 градуса. На 2 април през страната ще премине студен фронт, от запад на изток на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, има вероятност за градушки, а температурите ще се понижат с 4-5 градуса, но ще се задържат по-високи от обичайните.

Валежи

Между 11 и 15 април се очакват валежи на много места в страната. Температурите ще се понижат и ще се доближат до обичайните за средата на април. През третото десетдневие температурите ще бъдат около и над нормата, а валежите около обичайните. Има вероятност за преминаване на студени атмосферни фронтове, при които ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури, градушки и относително понижение на температурите около 22-и, 26-и и в края на месеца.