0

З аради проливните дъждове и наводненията в Северозапада, правителството взима допълнителни превантивни мерки за опазване на живота и здравето на населението, съобщиха от "Дондуков" 1.

Създадена е организация при нужда от евакуация на градове и села в непосредствена близост до река Огоста. Областните управители на областите Монтана и Враца са в готовност да евакуират жителите на село Хайредин (Врачанско) и на град Бойчиновци, селата Портитовци, Ерден, Кобиляк и Лехчево, и ниските части на селата Мърчево, Владимирово и Громшин (Монтанско).

ВОДНИЯТ АПОКАЛИПСИС: Северозападна България бедства (ОБЗОР+СНИМКИ)

Решението за евакуация ще се вземе в случай, че по разпореждане на „Напоителни системи“ се наложи да се покачи нивото на река Огоста заради контролирано изпускане на водите на язовир Огоста.

В същото време Община Хайредин обяви частично бедствено положение, което се отнася за две населени места – общинския център и с. Михайлово, съобщи за кметът на общината Тодор Алексиев, цитиран от БТА. Причината е започналото поетапно изпускане на язовир „Огоста“ край Монтана и очакваното покачване на нивото на реката, която минава край двете врачански села. По-рано бяха изведени и животните от четири стопански обекта, каза още кметът.

На територията на област Враца частично бедствено положение бе обявено в общините Криводол, Мездра и Враца.