0

Е вакуация във Видинско заради придошлите води в коритото на местната река Войнишка. Осем души са спали в кметството на град Дунавци. А цял квартал е под вода.

„С наша помощ и помощта на пожарникарите изведохме трудноподвижни хора от домовете им и ги закарахме в кметството”, разказа в ефира на "Здравей, България" Димо Скорчев - кмет на гр. Дунавци.

Община Видин

Над 60 са къщите, които са засегнати от наводненията, много животни също са пострадали. „Вълната дойде много бързо и никой нямаше готовност”, споделя още кметът. 

.

 .
Община Видин

Според местен жител причината за наводнението е неконтролирано изпускане на язовир.

.

 .
Община Видин

Заради поройните дъждове община Елин Пелин обяви частично бедствено положение в с. Столник, с. Чурек, с. Голема Раковица, с. Потоп и с. Елешница.

Ситуацията в село Елешница към този момент изглежда сравнително спокойна. Нивото на реката вече е поспаднало.

Село с 200 души в община Ружинци остана без достъп за автомобили. След дъждовете пътят стана труднопроходим, а вече е и опасен за колите. За да не рухне изцяло, движението на автомобили по него е спряно, но има и такива, които не спазват забраната, казаха от общината.

Същевременно рухна участък по другия път, който води към Черно поле от село Ружинци. От днес започват да засипват пропадналия участък и се надяват по него от следващите дни да може да се преминава. Хлябът до Черно поле и храната от социалната трапезария ще бъде пренасяна на ръце.

Учениците няма да пътуват за училище. Ползва се другият път, който също не е в добро състояние, а отклонението, за да се стигне до съседното село в Монтанско е повече от 10 километра.