0

В оенен хеликоптер от авиобаза "Крумово" се включи в акцията по транспортиране на пострадал в района на връх Полежан в Пирин планина чуждестранен турист. Сигнал за инцидента е подаден около 14 часа днес и веднага към мястото на инцидента се отправя екип на Планинска спасителна служба (ПСС) - отряд Банско.

Пострадалият, който по първоначална информация е белгийски гражданин, вече е транспортиран от планината и е предаден на спешни медици, каза за БТА началникът на ПСС - отряд Банско Румен Баряков. Планинските спасители, които участват в акцията, са свалили с носилка туриста от мястото на инцидента до района, в който хеликоптерът е успял да кацне в планината. Акцията ще приключи официално след прибирането на всички спасители в базата, каза още Румен Баряков. Това са шест спасители от ПСС - отряд Банско и един от отряда в Добринище.

За БТА от планинската служба в Банско коментираха, че без помощ с вертолет, акцията е щяла да прерасне в нощна, което я прави и по-опасна. Рискът с хеликоптерни акции е голям, но е свързан с участието на много по-малко планински спасители. Помощта по въздух е важна и за самите пострадали, защото по този начин по-бързо биват транспортирани до лечебно заведение.

Това е поредна акция за планинските спасители от отряда в Банско в рамките на месец. На 8 юли спасители проведоха близо 12-часова акция по транспортиране на пострадала туристка в района на връх Джано. Седмица по-късно бе проведена седемчасова спасителна акция на спасители от Банско и Разлог във връзка с подаден сигнал за пострадала туристка в района на Баюви Дупки в Пирин планина.

На 22 юли планинските спасители се отзоваха на сигнал и се отправиха да помогнат на бременна жена в района на връх Вихрен над Казаните. Въпреки трудния и тежък терен акцията приключва бързо, тъй като планинските спасители получават помощ от въздуха. Благодарение на бързата реакция на екипажа на хеликоптер от авиобаза "Крумово" и бързото решение за вдигане на машината, жената е транспортирана за кратко време от планината.

А ето и какво съобщиха от МО: "Военнослужещи от авиобаза Крумово с вертолет "Кугар" се включиха днес, 7 август, в евакуацията на пострадал турист в района на връх Полежан в Пирин. По искане на Министерството на вътрешните работи за оказване на помощ на пострадалия в 16.18 ч. вертолетът излита от авиобаза Крумово. Пострадалият се е намирал в стръмен, силно пресечен и изключително труден за работа високопланински терен, на 300 м. под върха. Поради динамичната метеорологична обстановка и особеностите на релефа използването на лебедка за извличане на пострадалия е оценено като високо рисково. В тясна координация с Планинската спасителна служба - Банско е избрана площадка за кацане. Екипажът успява да приземи вертолета въпреки крайно ограничените размери и големия наклон на терена. Само 800 м. делят пострадалия от вертолета, но в тези трудни условия на спасителите са нужни повече от 2 часа, за да стигнат до него, да му окажат първа помощ и да го пренесат на носилка до борда на вертолета. Пострадалият е транспортиран до лифта в Банско, където го е чакала линейка на Бърза помощ.

В 20.16 ч. вертолетът е кацнал обратно на летище Крумово.

Командир на екипажа е капитан Николай Станоев, втори пилот подполковник Стефан Стефанов, борден инженер капитан Диян Йорданов, оператор на лебедка - капитан Божидар Славчев, и спасители - капитан Руслан Иванов и старши сержант Стоян Колев".

По време на полета са строго спазени мерките за безопасност и изискванията, регламентиращи летателната дейност с военни въздухоплавателни средства на Република България", обявиха от МО.