0

В оенен от Пловдив получи условна присъда след като не изпълнил задълженията си разпилял гориво за близо 170 бона.

Редникът бил дежурен гориво-смазочни материали за провеждане на дневно-нощни полети. Според обвинението не положил достатъчно грижи за запазването на повереното му имущество и за възложената му работа, като нарушил определени правила. Сред тях е и че по време на експлоатация тръбопроводите трябва да бъдат под постоянно наблюдение и контрол. Той обаче не проверил, че гъвкавата връзка на всмукателния тръбопровод не била свързана с общия тръбопровод и при встъпване в дежурство не затворил спирателни кранове и т.н.

В резултат на това, че военният не наблюдавал и следял състоянието на резервоарите, тръбопроводите, крановете, съединителни муфи, фланцови връзки и уплътнители, предизвикал разпиляването на 91 549 литра гориво, което изтекло на земята. 

Освен условна присъда - една година лишаване от свобода с три години изпитателен срок, редникът ще трябва да плати глоба в размер на 500 лв. и разноските по делото. Наказанието е за неизпълнение на задълженията му. Магистратите го признават за невинен за разпиляване на имущество и за нанесени щети на стойност близо 170 000 лева, предаде Марица.