0

"Всяка една промяна в геополитическата обстановка води съответните притеснения, разбира се, че има притеснения". Това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов на въпрос за анексирането на четирите области в Украйна. Той ще вземе участие в Съвета за сигурност, свикан от служебния премиер Гълъб Донев. 

"Риск за националната сигурност винаги има, те са потенциални. Преки заплахи за въвличането на България в конфликт, няма", обяви министърът. 

"Тези, които имат българско и руско гражданство, реално подлежат на мобилизация, така че такъв риск има.", отговори Стоянов на въпрос дали има риск български граждани с руско гражданство да бъдат мобилизирани във войната с Украйна. 

"Говоря за граждани, които са в Русия и са с българско и руско гражданство, да, те могат да бъдат мобилизирани", допълни Стоянов. 

Отново въпросът за даване на оръжие на Украйна, Димитър Стоянов заяви, че има решение на парламента, което не може да бъде погазвано. Стоянов, като уточни, че посланикът на Украйна Виталий Москаленко отново е поискал оръжия при последната им среща. "Мисля, че отдавна казах, а и посланик Москаленко знае много добре моята позиция, че тежко въоръжение, докато аз съм министър, няма как да дам, а също и докато няма промяна в позицията на парламента", каза Димитър Стоянов.