0

Б лизки на жертви при катастрофи настояват за строги наказания за извършителите. Петя Иванова, майка на Васко Николов, убит на пътя, споделя пред NOVA , че виновникът за случилото се е извършвал системни нарушения на пътя.

"Няма наказание, което да не е направил. В началото пет семейства започнахме интензивно да пишем до институциите да се промени НК, НПК и ЗДП. Не може да се качиш пил и дрогиран и да се окаже убийство по непредпазливост. Когато има убийство, не бива делото да се гледа по съкратената процедура. До вчера вече сме 34 семейства, които споделяме мъката си и си даваме сили. Депутатите ни помолиха да не влизаме с тениските с призиви и снимки. Един от тях дори се изсмя на исканията ни - депутат от ГЕРБ", заяви тя. 

По думите ѝ Настимир Ананиев се е изсмял на искането да се криминализира нарушение с употреба на наркотици и алкохол, както и надвишаване в пъти над допустимата скорост. "Получихме уверение, че ще ни звъннат от Министерства на правосъдието, но обаждане още нямаме. Президентът каза, че е съпричастен с нас, но прехвърля нещата към съдебната власт. Всеки прехвърля отговорността към другия", обясни Иванова.

Бащата - Николай Николов, посочи, че синът му е имал мечта да учи в УНСС. "Точно във фаталния ден той е пътувал за гуми, на връщане е карал съгласно ограничението. Със 130 км/ч е блъснат сина ми, който загива, а другите двама остават полуинвалиди. Виновникът е системен нарушител на пътя. Ние сме между живите мъртви в момента", каза той през сълзи. 

Тонка Стоянова е баба на Ангел Морунов, който също загива при пътен инцидент. "Причинителят на смъртта на моя внук е ходил до 3-4 клас на училище и е с 61 нарушения на ЗДП. След смъртта на внука ми, той има още 26 нарушения. 2,5 години водих борба поне временно да му бъде отнета шофьорската книжка, защото е малограмотен и нямаше член в закона, който да не е нарушил. Шофьорът е спрял на средата на пътя да лови таралежи, оставил е колата на пътя и е изгасил светлините. Внукът не ги вижда, било е вечер и е бил с малко моторче. Внукът ми след 2 месеца щеше да навърши пълнолетие", разказа тя.