0

Н ямаме данни от българските служби и нашите чужди партньори за някаква застрашеност от терористична атака, свързана с процесите в Близкия изток. Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков, цитиран от БТА.

Взети са допълнителни мерки за сигурност по отношение на дипломатическото представителство на Израелската държава и други обекти, свързани с дипломатическата мисия, така че да гарантираме сигурността на служителите и районите, в които те се намират, съобщи министър Илков.

Имаме засилени мерки за сигурност и по други места, но това е продиктувано от превантивния елемент, обясни още той.

Във връзка с евакуацията и посрещането на български граждани от Близкия Изток той посочи, че е имало адекватна реакция от българското правителство и координация с всички министерства, агенции и ведомства, имащи ангажименти и отговорности в този процес. По думите на министър Илков са подсигурени над 200 места в почивните бази на МВР, където могат да бъдат настанени евакуирани наши сънародници. Ако базите на МВР са недостатъчни, ще бъдат използвани и такива от други министерства, стана известно от изявлението.

Министър Илков припомни също, че със заповед на министър-председателя е създадена междуведомствена работна група с представители от всички министерства и агенции, които имат отношение към процесите.

В отговор на журналистически въпрос за нивото на сигурност министър Илков отново подчерта, че нито нашите служби, нито нашите партньори са придобили данни, свързани с влошаване на средата за сигурност в България. "Независимо от това ние сме си взели нашите рутинни и превантивни мерки, така че да имаме готовност за реакция при възникване на необходимост. Нашите колеги са в готовност", подчерта той.

Министърът на вътрешните работи подчерта, че засилено полицейско присъствие има на стратегически места в София, а при необходимост такова ще има и на други места в страната.

От своя страна зам.-министърът на външните работи Елена Шекерлетова съобщи, че след двата евакуационни полета, които бяха осъществени в рамките на по-малко от 48 часа, в Бейрут и в Ливан имаме около 25 български граждани и членове на техните семейства, които са заявили готовност да се евакуират.

За тяхната евакуация се търсят и разглеждат различни варианти, включително с държави-партньори и съюзници, посочи Шекерлетова. Тя увери, че външно министерство следи непрекъснато развитието на ситуацията в Близкия Изток. След последните събития нашите посолства в региона, включително в Бейрут, Тел Авив и Техеран продължават да работат с пълна функционалност, информира зам.-министърът. Ние сме в непрекъсната връзка с тях, допълни тя.

"Нямаме информация за пострадали български граждани или за такива, които се намират в безизходно положение", съобщи Елена Шекерлетова. Тя подчерта, че в партньорство в компетентните служби и институции в България, външно министерство непрекъснато следи ситуацията и ще вземе съответни решения по отношение на сигурността на българските граждани и на персонала на българските посолства и представителства в региона на Близкия Изток.

Всичките ни посолства в региона поддържат връзка с българските граждани на тяхна територия, имат информация за техния брой, нагласи, имат отработени комуникационни канали, така че в случай на необходимост ние ще можем да реагираме експедитивно, увери зам.-министърът. По отношение на цялостно влошената ситуация със сигурността в региона, взимаме мерки за осигуряване на безопасността на работа на нашите колеги там, както и повишаваме бдителността и мерките за сигурност и на останалите ни посолства и консулства по света предвид цялостно повишения риск на средата за сигурност, добави Шекерлетова.

Помолена да изясни каква е българската позиция за случващото се в Близкия Изток и относно сухопътната операция на Държавата Израел в Ливан, както и за ударите, нанесени от Иран в Израел Шекерлетова каза, че: "Нашите позиции по тези въпроси се оповестяват публично, освен това България е част от решенията и общата политика за сигурност и на ЕС, така че вие сте започнати".

България остро осъди последните въздушни удари на Иран срещу Израел, ние сме силно обезпокоени от влошаването на ситуацията в региона, призоваваме към деескалация всички страни и подкрепяме усилията, които полагат и Франция и САЩ за деескалация в региона, допълни още зам.-министърът.

На този фон в социалната мрежа "Екс" от МВнР публикуваха позиция, в която се казва, че "категорично осъждаме продължаващите ракетни удари на Иран срещу Израел, подкрепяме регионалната стабилност и сигурността на Държавата Израел".

България потвърждава призива си за деескалация на напрежението в региона, се казва още в позицията на ведомството, цитирана от БТА.

Иран снощи изстреля десетки ракети по Израел в отговор на убийството на лидерите на ливанската групировка "Хизбула" и палестинската "Хамас", което е втората подобна атака за последните шест месеца, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

С полет от Ливан вчера се прибраха 80 наши сънародници, ден преди това бяха евакуирани 89 българи.

Служебният министър-председател Димитър Главчев свиква днес в 17:00 ч. Съвета по сигурността във връзка с ескалацията на напрежението в Близкия изток.

В петък държавният глава Румен Радев свиква от 10:00 часа в президентската институция извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.