0

Н ародното събрание освободи Десислава Атанасова като депутат, а опозиция и мнозинство си размениха обиди и упреци по време на последвалия едночасов дебат. Той беше съсредоточен не върху личността на избраната за конституционен съдия, а върху "договорките", по които управляващите попълват регулаторите и обвиненията на опонентите им, че потъпкват демокрацията.

За освобождаването на Атанасова от парламента гласуваха 135 народни избраници от мнозинството, а 31 от ИТН, БСП и независимият Радостин Василев бяха против това тя да напусне Народното събрание, съобщава dir.bg. Същевременно "против" напускането на Десислава Атанасова гласува и депутат от ПП-ДБ. "Възраждане" пък изобщо не участваха в гласуването, въпреки че излязоха с декларация по същия повод. 

Опозицията разкри още, че по време на Председателския съвет шефът на парламента Росен Желязков е помолил да няма нападки срещу Десислава Атанасова. От ИТН, БСП и "Възраждане" обясниха, че не са имали намерение да дебатират, но са били предизвикани от декларацията на Тома Биков.

Именно депутатът от ГЕРБ първи излезе на трибуната, за да изрази подкрепата си за Атанасова. Биков потвърди, че изборът й за конституционен съдия е политически, защото парламентът е политическа институция.

"За съжаление, през последните не се разбира нито функцията на НС, нито на КС. На изслушването нямаше никакви забележки към представянето на Атанасова, въпреки че се изговориха внушения, че тя е некомпетентна и зависима от партията, която я издига. Тя е в политиката от 14-15 години и го пожелавам на всеки от вас - след толкова години в политиката да няма обвинение в каквото и да било", заяви Биков. "Единственото обвинение е, че тя е била депутат от ГЕРБ. Няма да позволим да се лустрира някой, само защото е член на ГЕРБ", подчерта Биков. Той напомни още, че досега никога не е бил прозрачен изборът на членове на КС от съдебната квота или от президента, който информирал само с прессъобщение. В същото време парламентът е провел изслушване, направи сравнение депутатът.

"Това е политически избор - да, защото НС е най-политическата институция. Нека бъдем откровени с нашите избиратели и да спрем да заобикаляме парламента. Двамата кандидати бяха избрани с внушаващо мнозинство. Имало ли е договорка? Естествено, има преговори, компромиси, това е част от парламентаризма. Трябва да не позволяваме на други институции да се бъркат в нашата работа, така, както ние не се бъркаме в тяхната", заяви Биков.

Преди депутата от ГЕРБ Искра Михайлова от "Възраждане" прочете декларация на групата против избора на членове на КС от НС. "Три години след края на последното правителство на Бойко Борисов, ГЕРБ отново пуска своите пипала към ключови постове. Коалицията им с ДПС и ПП-ДБ е най-пагубното за държавността управление", заяви Михайлова и предупреди, че скоро ще има протести на улицата. Последва реакция и на изказването на Биков, при която на трибуната се изредиха представители на трите опозиционни групи. Пръв Цончо Ганев стана и призна, че го е впечатлила заканата на Биков, че ГЕРБ няма да позволи политическа лустрация. 

"Съгласен съм, само че вие лично и цялото ви евроатлантическо мнозинство ще гласувате политическа лустрация срещу Дренчев на правната комисия, за да направите политическа лустрация, на български офицер от запаса, за да го махнете от поста против правилника. Това е политическо лицемерие", каза депутатът от "Възраждане" по повод нежеланието на мнозинството представител на неговата партия да оглави комисията за надзор на спецслужбите.

Лидерът му Костадин Костадинов също се оказа провокиран от изказването на Тома Биков. "Това не е демокрация, а автокрация. Има един-два човека в залата, които казват "държавата, това съм аз". Не, държавата е българският народ", каза той. И се възмути, че Десислава Атанасова е в конфликт на интереси от решения, гласувани в парламента, които после ще одобри и в КС без да си направи отвод. Това е все едно да бъде осъден някой съдия, а той да си да си насрочи дело и да се самооправдае, направи сравнение Костадинов. Атанасова ще гласува срещу референдума на "Възраждане" за еврозоната, предрече още лидерът на партията, като посочи, че има информация, че КС ще го отхвърли. И напомни, че погазването на демокрацията става и със закони. "И за Холокоста е така, и за Народния съд, всичко е със закони. Утре може да се приеме закон за убийство на опозиционни депутати, защо да не го направят 168 човека, демократично е", заключи Костадинов. "Няма никаква разлика между изказванията на Георги Димитров и Васил Коларов - и те това казват, че това е народна демокрация. В ролята на тогавашните комунисти са днешните демократи", заключи той.

Сравнението му възмути Искрен Митев от ПП, който скочи на трибуната да иска Костадинов да бъде наказан от председателя на НС. "Смятам, че е недопустимо от тази трибуна да се използват обиди и цинични думи", каза Митев и визира квалификациите "фашисти". Костадинов да си понесе последствията, забележките, които той, като мишок иска да бъдат извинени, обърна се депутатът от ПП-ДБ към Росен Желязков. Крайно време е да влезете в нормалния тон, отправи предупреждение той към "Възраждане".

Вместо Костадинов да бъде санкционираният, се оказа наказан самият Митев. "Налагам ви забележка на вас за сравнението "мишок", заяви Росен Желязков. 

"В парламентарната демокрация всяка общност е демократична, никой не е носител на ценностната система, за да се припознава като неин носител", обърна внимание председателят на парламента по повод настояването на Митев. Но предупреди и Костадинов да не се заиграва и да не си позволява повече провокации. 

В дебатите се включиха и от "Има такъв народ". Станислав Балабанов също видя конфликт на интереси на бъдещото работно място на Десислава Атанасова с биографията й на парламентарист от ГЕРБ досега. "Аз лично не искам да освобождавам Атанасова от НС, защото тя е доказан професионалист в парламента", заяви депутатът от ИТН. И добави, че думата "договорка" е станала нарицателна за това мнозинство. "Няма да ми говорите за демокрация и правила, защото вие задавате грешния тон в момент и посягате на институция, която трябва да бъде изключително независима. Повече няма да бъде независима", каза той по адрес на КС.

И от БСП повториха тезата на ИТН и "Възраждане" за политизирането на Конституционния съд. "Ще гласуваме против, защото считаме, че тя е ярка политическа кандидатура, изпратена в КС, и ще продължава да бъде такава", заяви Георги Свиленски. Той дори защити Атанасова от нейните съпартийци в ГЕРБ, които я оставили на произвола на критиките на опозицията миналия петък без никой от тях да стане и да я защити. "Г-н Биков, вашето изказване беше за петък, днес вече е късно. Днес няма как да изтриете онова, което нанесохте на вашата бивша председателка, а именно - нито един да не излезе и да я защити, а я оставихте на справедливите критики на опозицията", отбеляза Свиленски.