0

С пециален фокус върху операта ще има тазгодишното издание на „Киномания“, съобщават организаторите от НДК.

 

Поводът е 100-годишнината от рождението на Франко Дзефирели – режисьора, майстор на оперните постановки както за сцена, така и за голям екран.

Наред с филмите му ще бъде показан и легендарният спектакъл на Мария Калас с нейния парижки дебют от 19 декември 1958 г. – събитие, посетено от каймака на тогавашното френско общество. Днес представа за историческия рецитал дава филм, възстановен от наскоро намерените оригинални 16-милиметрови ленти и новооткрит звуков източник.

Пучини

На 13 ноември във филмотечното кино „Одеон“ е прожекцията на „Бохеми“ – филм, режисиран, продуциран и сценографиран от Франко Дзефирели в средата на 60-те години на XX век.

Бохеми с участието на Мирела Френи

 Бохеми с участието на Мирела Френи
НДК

Западногерманската филмова продукция на едноименната опера на Пучини от 1896 г. е заснета в миланско студио, като певците играят въз основа на собствени предварителни аудиозаписи. Финалният запис, който слушаме във филма, е записан в Мюнхенската опера под диригентската палка на Херберт фон Караян.

Предварителната оперна програма продължава в „Одеон“ на 14 ноември с „Травиата“. Музиката на филма на Дзефирели, изпълнена от оркестъра на Метрополитен опера под диригентството на Джеймс Ливайн, печели награда „Грами“ за най-добър оперен запис. Както пише Винсънт Канби в рецензията си за „Ню Йорк таймс“, постановката е „пищна, без да е суетна – грандиозно преживяване, което не е за изпускане“.

Травиата

 Травиата
НДК

Доминго

На 15 ноември има още два оперни филма на Франко Дзефирели с участието на любимия му Пласидо Доминго – „Селска чест“ и „Палячи“.

Първоначално италианската телевизионна мрежа RAI проявява интерес към запис на живо на премиерата на „Селска чест“, но Дзефирели иска да я заснеме (също както и в случая с „Палячи“) като филм, а не като сценична продукция на живо.

За по-голяма автентичност някои сцени са снимани и на място във Визини, Сицилия. „Палячи“ е заснет в Ла Скала под диригентството на Жорж Претр в ден, когато няма официално оперно представление. Филмът е показан извън конкурсната програма в Кан през 1987 г., а Дзефирели получава награда „Еми“ за най-добър режисьор в категорията „Програмиране на класическа музика”.

От филмите на Дзефирели ще бъде показан и „Отело“, отново с Пласидо Доминго.

Отело с Пласидо Доминго

 Отело с Пласидо Доминго
НДК

*Автор: Екатерина Томова