0

С изнасяне на знамето на Ботевата чета с военен ритуал и митинг поклонение ще бъде отбелязана годишнината от гибелта на поета в Калофер. В Деня на почит към паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България в 12 часа сиренната система ще бъде задействана в продължение на две минути. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. 

При подаването на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в населените места в страната следва да преустановят движението си по улиците и площадите, като останат на място, припомнят от полицията.

Камбаните на Царевец ще звънят на 2 юни за безсмъртието на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Това обяви кметът на Велико Търново Даниел Панов.Историята на Ботевата чета е една от най-ярките страници в Априлското въстание от 1876 година - връх в освободителните борби на българите в Османската империя.

Жестокото му потушаване предизвиква широк международен отзвук и довежда до освободителната за България Руско-турска война от 1877-78 г. Всяка година от 1948 г. насам се отдава почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България с едноминутно мълчание, вой на сирени и звън на камбани в продължение на две минути.

Поклон пред паметта и саможертвата!