0

И петият опит за избор на председател на Столичния общински съвет се оказа неуспешен. В търсене на консенсус от групата на ПП-ДБ предложиха най-възрастният общински съветник Грети Стефанова да оглави софийския парламент по модел на Народното събрание, което се председателстваще от Вежди Рашидов в момент, в който депутатите не постигаха съгласие. 

“Предлагаме временно решение, без да застрашаваме работата за града.  Решението е временно, за два-три месеца, до края на февруари”,, обяви преди гласуването кметът на София Васил Терзиев, като посочи, че липсата на председател бави плащанията по инфраструктурните проекти на града и столицата рискува да загуби европейско финансиране. 

“Няма да издигнем кандидат за председател на Столичния общински съвет (СОС), напускаме залата в знак на протест, заради цялото беззаконие, което се случва в държавата и столицата”, заяви общинският съветник от "Възраждане" Деян Николов.

От столичната левица пък поискаха оставката на областната управителка на нейния заместник, както и на кмета на район "Средец", заради премахването на Паметника на Съветската армия.

“Не можеш да призоваваш за разум, след като недалеч от тук се извършва беззаконие от държавата в лицето на областния управител, зам.-областния управител и районния кмет. Това безобразие можеше да бъде спряно от кмета, който не е просто ням свидетел на събитията, коментира Таков и подчерта, че Терзиев би могъл да спре демонтажа на паметника. 

Таков прогнозира още, че сглобка на местно ниво ще има след Нова година.