0

С лед Гергьовден ни очаква студ. Очертава се началото на май да е по-хладно с 2-3 градуса от обичайното, съобщи за „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев. Топло ще бъде днес, утре и в понеделник, уточни той.

Празник

Днес на празника и утре времето ще бъде сравнително топло спрямо миналите дни, с много по-малко валежи и доста слаби, обясни климатологът. Това топло време ще продължи и в понеделник, като минималните температури ще са между 8 и 11 градуса, а максималните – 18-22 градуса.

Захлаждане

Във вторник и сряда ни очаква захлаждане и много повече валежи, като температурите ще паднат с 2-3 градуса. Във високите котловинни полета максималните ще достигнат 14-15 градуса. Ще бъде хладно са сезона. Следва краткотрайно затопляне и отново малко по-ниски температури за тази част на годината. Валежите ще са с петнист характер и от вторник ще се активизират. По-трайно подобрение на времето се очаква след 13 май, изтъкна проф. Рачев.

Агро

Агроусловията се отличават с добра полска влагоемкост, обясни климатологът. Въпреки по-ниските температури пролетниците ще могат да напреднат във фазата си на развитие – образуването на втори и трети лист. Влажното време ще възпрепятства обработката на посевите с препарати за растителна защита. Язовирите засега са пълни и предполагат през летния сезон да нямаме проблеми с доставката на питейна вода и с поливното земеделие, каза още проф. Рачев.