0

В събота и в неделя времето ще бъде по-топло, отколкото в петък, като максималните температури ще са между 23 и 28 градуса. Все пак минималните остават по-ниски - между 8 и 13 градуса, характерни за средата на есента, прогнозира климатологът Георги Рачев пред „Телеграф“.  

Понижение 

В неделя в късните следобедни часове от северозапад над България ще нахлуе студен въздух. Вятърът ще се увеличи и ще достигне скорости от  30 до 50 км в час. Над цялата страна температурите ще се понижат, като в понеделник ни очаква хладно, ветровито време, а максималните температури в неделя ще се понижат с 6-10 градуса и ще донесат усещане за студен ветровит ден. Няма да има валежи със съществен селскостопански ефект. Вторник ни очаква затопляне, което ще продължи до следващата събота и неделя. Максималните температури ще са между 22 и 29 градуса.

Над нормата 

Според Георги Рачев до този момент октомври е с 4,5 градуса над нормата, но септември е бил най-топлият досега от времето, когато се правят метеорологични прогнози. Сушата ще пречи на сеитбата на есенниците  и рапицата, но е в помощ в  прибирането на зеленчуци и късната царевица и слънчоглед.