0

П рез почивните дни се очаква хубаво време, прогнозира за „Телеграф“ климатологът Георги Рачев.

Облачността над страната ще е разкъсана, средна и висока. Мъгливо, почти тихо и значително по-студено ще бъде времето в западната част на Дунавската равнина и Горнотракийската низина.

В останалата част от страната ще духа умерен, в Източна България и планинските райони - временно силен и поривист вятър от юг-югозапад, с който ще продължи да се пренася топъл въздух. Максималните температури ще са от 5°-7° в крайните северозападни райони с трайна мъгла до 20° на много места в Югоизточна България и в отделни райони на Предбалкана, в София - около 15°, по данни на НИМХ. 

НИМХ

В планините ще се задържи ветровито със силен и бурен югозападен вятър. Облачността ще е променлива, средна и висока. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 17°, на 2000 метра - около 9°. По Черноморието ще преобладава слънчево и ветровито време.

Ще духа умерен и силен югозападен вятър, с по-висока скорост по южното крайбрежие. Ще бъде топло за началото на декември с максимални температури между 18° и 21°, по-ниски в района на нос Калиакра. Температурата на морската вода е около 10°.

.

 .
НИМХ

Вълнението на морето ще бъде 3 бала.

Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 38 мин. и залязва в 16 ч. и 53 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 14 мин.

В неделя ще остане топло, но по-късно следобед ще нахлува студен въздух в тила на средиземноморския циклон, който минава през България. Но той няма да е единствен, защото първите две седмици на декември ще са под знака на циклоните, които носят динамично време, обясни Георги Рачев.

Динамично

Ще върви дъжд с по-топло време, положителни температури, следва го хладно, живакът пада под нулата, но няма да стига дори до минус 5 градуса. Цяла седмица особено в по-усойните и високи места ще има предпоставки за лед и шофьорите трябва да внимават, предупреди Георги Рачев.

В неделя срещу понеделник във високите места на югозапад и в планините валежите ще преминат в сняг, а в района на София може да се очаква мокър снеговалеж.

В понеделник и вторник сутрин ще е студено, а от вторник идва следващият циклон с валежи и по-топло време. Цяла седмица ще е мрачно, влажно, типично декемврийско време, но по-топло от климатичната норма. В планините снегът се топи, лошо за разходка, а на ски - след 8 декември, каза Георги Рачев.