0

И стински потоп, паднали дървета и тежки инциденти в цялата страна след проливните дъждове и бурния вятър бележи Задушница.

В Пловдив проливните дъждове са наводнили част от Голямоконарско шосе. В Пазарджик под вода се оказаха десетки улици в централната част на града.

Пороен дъжд и ураганен вятър удариха и Родопите. Десетки сигнали има за паднали дървета по главни пътни отсечки. Най-тежка е ситуацията на главния път Пампорово-Смолян. Бурята е повалила огромни борове, които падайки са затворили цялото платно, информира NOVA.

В резултат на това и от двете страни са се образували опашки от автомобили,  които са се оказали в капан. Наложило се хората в тях да слязат и сами да разчистят пътя.

Паднали дървета са запушили и главния път Смолян-Рудозем.  От противопожарната служба в областния град съобщиха за NOVA, че при тях са постъпили десетки сигнали за нанесени от бурята щети. Няма пострадали хора, увериха местните власти.

БТА

 БТА

Множество сигнали за паднали дървета след бурята в Старозагорско, която се разрази около обед. Паднали дървета има на подбалканския път близо до гр. Николаево, в Казанлък и Стара Загора.

В Стара Загора дърво падна върху паркиран автомобил. Силният вятър събори осветителни стълбове по надлеза на Казанлък. Има наводнени улици.

Проливен дъжд се изля снощи и в Перник и причини частично наводнение. Дъжд валя цяла нощ в Западна България. Прогнозата на синоптиците е за значителни валежи и гръмотевични бури. Оранжев код за опасно време е обявен за всички 28 области на страната.

За Велико Търново, Габрово, Кърджали и Стара Загора предупреждението е за силен вятър с пориви между 25 и 28 метра за секунда.

.

 .

Дърво се стовари върху жена в Шумен, съобщиха от "Фокус".

Според сигнала дървото е паднало в района на Градската градина. По първоначални данни е пострадала жена, която била под него. Спасителен екип успял да я извади и да я качи в линейка.

Жената е откарана за преглед в шуменската болница. Към момента няма информация за състоянието ѝ.

Хиляди са без ток в Смолян заради силна дъждовна буря, съобщава БНР.

Без електричество към момента са половината от селата в община Смолян.

Има скъсани кабели, а в село Катраница са изпочупени електрически стълбове. Паднали дървета са затворили и пътя от селото към Смолян.

Заради множеството аварии екипите на ЕВН не смогват да ги отстранят навреме.

Отнесени покриви има още в селата Полковник Серафимово и Горна Арда.

Паднали дървета и камъни са затворили пътищата между Широка Лъка -Гела- Солища. Затворен за движение е и пътя Смолян-Ряка. Паднали камъни има по пътя за Горово и Чеплетен.

Паднали дървета и камъни са причина да не може да се премине и в участъци до с. Фатово -Рудозем.

"Има сигнали от Смолян, Мадан, Чепеларе, Баните и Златоград за причинени щети по инфраструктурата. Засега няма изцяло затворен републикански път.

Навсякъде има скъсани електропроводи и десетки села са без ток", каза директорът на "ПБЗН"- Смолян комисар Симеон Цървуланов. В Смолянска област е обявен оранжев код и прогнозата е за значителни валежи от дъжд и гръмотевични бури.