0

Жълт код за горещо време е обявен за днес, 22 август, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

НИМХ

Максималните температури днес ще са между 35° и 38°, в София – около 33°. Ще бъде слънчево и по-малко ветровито със слаб, в Източна България - умерен вятър от изток-североизток.

Слънчево и горещо ще бъде и по Черноморието с максимални температури между 30° и 33°. Вятърът ще бъде слаб до умерен, с посока от изток-североизток. Вълнението на морето ще е слабо, а температурата на морската вода е 25°-26°.

Добри условия за туризъм в планините – умерен вятър и малка вероятност за изолирани следобедни превалявания.

И през следващите дни ще се задържи без съществена промяна - предимно слънчево, с вероятност за изолирани следобедни превалявания.

От НИМХ и МВР предупреждават за обявен червен код за пожароопасност за половин България. Причините са екстремните температури и силният вятър, които се очакват във вторник и сряда.

НИМХ

НИМХ

Междуременно Огромната стихия в Сакар, която беше захапала 15 000 дка гори, е овладяна, стана ясно в понеделник вечер.

Опасност 

Червеният код за пожароопасност е обявен за областите Благоевград, Русе, Разград и Силистра, Хасково, Кърджали, Стара Загора, Ямбол, Сливен, Бургас и Пловдив.

„Не палете огън на открито. Не изхвърляйте неизгасени кибритени клечки и угарки от цигари. Техниката, използвана на полето и в гората, трябва да е технически изправна“, посочиха от пожарната. По техни данни общо 174 пожара са ликвидирани в страната за изминалото денонощие. Реагирано е на 208 сигнала за произшествия, при които има един пострадал човек. 

Бързо 

Само за ден избухнаха големи пожари край оръжейния завод „Арсенал“ в Казанлък. Огънят тръгнал от район в близост до сметището на община Мъглиж. 

От понеделник вечер е в сила частично бедствено положение на територията на община Казанлък. Пламъците бяха частично ограничени. На помощ на огнеборците се включиха и военнослужещи с хеликоптер от авиобазата в Крумово.

Пожарът избухна в близост до складовете на военния завод "Арсенал", но не е стигнал до тях. Няма опасност и за околните населени места. В гасенето участват екипи на пожарната, горски служители и доброволци. Борбата с огъня е затруднена заради горещото време и силния вятър.

Пожарът край Казанлък .

 Пожарът край Казанлък .
БГНЕС

В същото време от пожарната в Свиленград обявиха, че огънят е овладян. Освен гори са засегнати лозя, орехи и бадеми.

Огънят край Свиленград, обхванал над 15 000 дка.,  

 Огънят край Свиленград, обхванал над 15 000 дка.,  
БГНЕС

„В неделя следобед, със засилване на вятъра, пожарът поемаше в различни посоки. Най-силно горя борова гора. Към 6.30 ч. в понеделник положението беше по-спокойно, пожарът е под контрол. Екипи продължават да работят на терен”, уточни на брифинг областният управител на Хасково Гинка Райчева. Предполага се, че огънят е тръгнал от забранено разчистване на пасища. Няма опасност за населените места, но бедственото положение в община Свиленград остава в сила. Издадена е заповед за забрана за селскостопански дейности след 11.00 ч. заради високите температури и силния вятър. Шефът на местната пожарна пък обясни, че е критичен участъкът от Левка до Младиново.