Ч ревни вируси натръшкаха над 2700 души, показва статистиката на Националния център по заразни и паразитни болести. Болните са повече спрямо миналата година. 2474 болни от гастроентерити са регистрирани у нас. Шест души са с дизентерия, тези със салмонела са 179.
Симптоми
Чревните инфекции обикновено ни връхлитат внезапно, но бързо отшумяват. Лечението им е симптоматично. Ако състоянието не е тежко, при прием на течности и диетичен режим заболяването преминава за 24-48 часа. При децата този тип вируси могат да се усложнят. Ако има диарични изхождания над 7-8 за денонощие, повръщане над 7-8 пъти за 24 часа, температура над 38 градуса, която не се повлиява от медикаменти, силно главоболие, силна отпадналост, отказ от игра и прием на течности, сухи напукани устни, сух език, намалено отделяне на урина, посетете педиатъра незабавно.
И бактериалните заболявания са риск при затопляне на времето. Основната причина за развитие на салмонелата е недобре обработената термично храна, както и неправилното й съхраняване в жегата. Ако тя се държи на стайна или висока температура, рискуваме микробите да се размножават. Ако продуктът е в хладилник и след това мине през висока термична обработка, няма да има риск за здравето. Не оставяйте яденето извън хладилник, защото в жегите и след 3 часа в него се развиват болестотворни микроорганизми. Ако сте на почивка, пийте само преварена или бутилирана вода и избягвайте ресторанти със съмнителна хигиена, съветват още лекарите.
Консумация
Около шест часа след консумацията на заразена храна се появяват първите симптоми на салмонелозата. При хранителна интоксикация са налице температура, втрисане, гадене, повръщане и диария. Стига се до бърза дехидратация. Микроорганизмите на салмонелата бързо достигат до лигавицата на тънките черва. Там те отделят токсини, които предизвикват диария, болки в корема и интоксикация на организма.
