0

П оследната група от полярни изследователи заминава на 11 февруари към Антарктида. В нея са включени 8 наши учени, съобщи специално за „Телеграф“ ръководителят на експедициите ни проф. Христо Пимпирев.

Те ще пътуват по маршрута от София през Буенос Айрес до Пунта Аренас на Магелановия проток. Оттам ще излетят със специален самолет, предоставен от португалската антарктическа служба, към остров Кинг Джордж. Оттам пък ще ги вземе на път за о. Ливингстън българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“, който дотогава трябва да е стигнал в района.

Изследвания

Сред учените от групата е и Тихомир Стефанов, ихтиолог от Националния природонаучен музей. Той ще изследва рибното богатство в полярните води, което, както е известно, е ендемично. На борда на кораба има голям аквариум, с който в България ще бъдат върнати живи риби - при 0 градуса, колкото е температурата на Южния океан, много малко видове могат да оцелеят. Това са нототенията и т. нар. ледена риба, която е с безцветна кръв. Аквариумът трябва да стигне до Пловдив, където ще бъде експониран пред публика. Това ще се случи за първи път в континентален град в Европа, посочи проф. Христо Пимпирев.

Друго интересно проучване по време на експедицията ще прави микробиологът Снежина Русимова. Тя ще вземе проби от почвата на остров Ливингстън и ще изследва дрождите в нея  с идеята за разработване на нови лекарствени видове. 

В момента към базата ни на Ливингстън пътува и друга голяма група от учени и логистици, които също ще изчакат българския кораб в Аржентина.
Самият професор Пимпирев ще замине по-късно към Ледения континент.

Маршрут

Очаква се нашият кораб най-напред да спре на испанската полярна база на остров Дисепшън, закъдето кара строителни материали. После до 7 март ще остане на рейд пред българската база. От него ще бъдат разтоварени тонове хранителни продукти, както и строителни материали за бъдещата нова научна лаборатория, включително и специален цимент за изливане на основите й в суровите антарктически условия

Форум

Междувременно по покана на Професионалния съвет по икономически науки в Буенос Айрес съвместно с българското посолство в Аржентина и Министерството на външните работи на Аржентина се състоя официална среща, посветена на 35-ата годишнина от първата българска експедиция в Антарктида, XXXI българска антарктическа експедиция и първото плаване до Ледения континент на българския научноизследователски кораб НИК „Св. св. Кирил и Методий”.

Присъстваха Н. Пр. Стоян Михайлов, посланик на Република България в Аржентина, Н. Пр. Алфредо Атанасоф, посланик на Република Аржентина в България, проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет, флотилен адмирал Боян Медникаров, началник на Висшето военноморско училище "Н. Вапцаров", и д-р Мариано Мемоли, президент на ЕкоАнтарт, Буенос Айрес