0

М инистерството на външните работи е готово да реагира веднага при сигнал за евакуация на българи от Израел. Това заяви в интервю за БНТ министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

Изключително сериозна е ситуацията в Близкия изток. Към момента разполага с пълната информация, която да дава при нужда за евакуация на български граждани от Израел. В случай, че има такива българи, трябва да се подходи много сериозно и отговорно за процеса, коментира той. 

„МВнР работи в координация с посолството ни в Израел, като цяло те управляват цялата мисия по евакуация. Ние съдействаме за транспортната операция, така че когато получим знак или сигнал, че непременно трябва да се организира полет до Израел, ние правим всичко възможно това да се случи по най-бързия начин", обясни Гвоздейков. Към момента няма планиран полет до Израел, но ситуацията се променя с всяка минута и сме готови да реагираме, когато е необходимо, каза още министърът. Той допълни, че няма потвърждение на информация за български гражданин, който е заложник в Ивицата Газа.

Във връзка с прибирането на моряците от кораба "Рожен", министър Гвоздейков каза, че той плава под малтийски флаг и е собственост на БМФ, които са в непрекъсната координация с МВнР.

"Хубавото е, че корабът се намира в зона, която не е определена като военна от ООН. В рейд има около 20 кораба, които чакат за пристанище. Към момента ситуацията там не е сложна. Очаква се четиримата моряци да бъдат евакуирани, но има отново отложен полет на "България еър". Така, че при възможност и осигуряване на полет, те ще бъдат върнати обратно. Те чакат редовен полет, не е имало искане за извършване на извънреден полет специално за тях", поясни министърът.