1

Н ародните представители от “Демократична България” Ивайло Мирчев и Надежда Йорданова са готови със законопроект за отнемане на морския комплекс “Камчия” от Русия и връщането му на държавата. 

Комплексът “Камчия” се шири на 300 декара държавна земя, които са предоставени на кметството в Москва за детски лагер през 2008 година. Самата база бе открита през 2010 г. от тогавашния кмет на Москва Юрий Лужков и Бойко Борисов, който по това време беше премиер.

Идеята за национализация на комплекса “Камчия” бе анонсирана от самия Мирчев в социалната мрежа Фейсбук. 

Връщането на комплекс "Камчия" и замразяването на руски имоти, собственост на санкционирани лица, са ни приоритет, заявен още през 2023 г. Затова днес заедно с Надежда Йорданова ще предложим на парламентарната ни група нов законопроект, решаващ този проблем. Законодателната инициатива е силно закъсняла, особено с оглед продължаващата война на Русия в Украйна", мотивира се Мирчев.

"Международни санкционни мерки в този смисъл са налице от 2014 г., като в отговор на неспиращата агресия на Русия се приемат и нови. За да може България да изпълни задълженията си по прилагане на тези международни ограничителни мерки, е задължително да бъде приет конкретен закон", разяснява още депутатът от "Демократична България".

Проектът предвижда и замразяване на руските имоти у нас.