0

Н ародното събрание започна трета процедура по избор на председател на парламента във втория ден на първото заседание на 48-ия парламент. Парламентът отново не успя да избере председател и при първото гласуване днес. Председателстващият Вежди Рашидов обяви един час почивка.

Разлика от вчерашния вот беше само фактът, че на балотаж се оказаха отново Росен Желязков от ГЕРБ, но срещу него вече беше Йордан Цонев от ДПС. До смяната на главните действащи лица на втория тур се стигна след оттеглянето на кандидата на ПП Никола Минчев.

От ПП потвърдиха оттеглянето на номинацията на Никола Минчев, а от ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и БСП препотвърдиха своите номинации.

Така предстои гласуване отново за Росен Желязков, Йордан Цонев, Петър Петров и Кристиан Вигенин.

Гласуването се проведе по азбучен ред: за Йордан Цонев 99 депутати гласуваха "за", 96 "против" и 43 - "въздържал се". За Кристиан Вигенин 30 депутати гласуваха "за", 40 "против" и 162 - "въздържал се". За Петър Петров 27 депутати гласуваха "за", 90 "против" и 142 - "въздържал се". За Росен Желязков 102 депутати гласуваха "за", 97 "против" и 39 - "въздържал се".

Последва балотаж между Йордан Цонев и Росен Желязков. Нито един от двамата не бе избран.

"Това е от вчера насам този спектакъл", обобщи дежавюто от вчера Вежди Рашидов. И обяви половин час почивка, като призна, че е очаквал този развой на събитията.

След осем часа на гласувания, дискусии, почивки и словесни престрелки вчера, първото пленарно заседание на 48-ото НС бе прекратено - без избран председател. След две гласувания в два тура до разбирателство така и не се стигна. Пет партии издигнаха свои кандидати за председател и това на практика разпиля гласовете без възможност нито един от тях да събере мнозинство.

След заседанието от "Демократична България" направиха предложение председателството да се ротира между кандидатите на двете най-големи парламентартни групи - Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Никола Минчев от "Продължаваме Промяната".

От ГЕРБ-СДС подкрепиха предложението на "Демократична България". БСП определиха идеята като неподходяща, но подчертаха, че целта им е парламентът да заработи.

Вечерта обаче се стигна до частична развръзка на блокирания избор, тъй като "Продължаваме Промяната" обявиха, че оттеглят кандидатурата на Никола Минчев, макар според тях той да е най-достоен. ПП няма да издигат кандидат на заседанието днес.