0

В понеделник започва вторият кръг от преговори за структура и персонален състав на Министерския съвет. Очаквам до края на тази седмица първият кръг от преговори да е затворен. Декларирам от името на всички, с които сме преговаряли досега, че името на премиера трябва да е излъчено от ПП. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след преговорите с Демократична България за съставяне на правителство.

"Имена не сме обсъждали", категорична беше тя.

"Имаме нужда от повече време за преговори, мисля, че около Програмата ще имаме това мнозинство, но предстои вторият кръг от преговори. Засега не поставяме краен срок за тях. Намираме се в много деликатни преговори, трудни преговори, с диалог, разум и убеждения се надявам да постигнем успех", завърши Нинова.

Предмет на срещата бяха евентуални промени в договорената програма. От наша гледна точка това грубо казано е втори опит за реализация на първия мандат. Ние сме в ролята на получател на информация за разговорите, които се водят с "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната". Ключовият въпрос е наистина между ИТН и ПП да се намери начин да се постигне баланс". Това заяви съпредседателят на "Демократична България" на изявление след срещата с мандатоносителя БСП за съставяне на кабинет.

По думите му има нужда страната да избегне тласкането към избори, защото има много рискове - "чисто политически, свързани със ситуацията в енергетиката, в икономиката, в областта на сигурността, в здравеопазването".

"Гледаме на възможността да се излъчи правителство с третия мандат като на нещо, което трябва да бъде подкрепено. Виждаме определени знаци, че нарастват шансовете в това отношение, виждаме, че вероятно ще трябва малко повече време да се даде, за да протекат тези процеси. Смятаме, че политически това ще бъде важно", подчерта Иванов.

"Търпение, професионализъм и може и да успеем да имаме правителство с третия мандат, което ще бъде добра новина за страната", отбеляза още съпредседателят на ДБ.

Той обясни отново, че ДБ ще реши каква ще бъде подкрепата за правителството чак когато вече имат яснота как се очертава цялата конфигурация.  "Това, което за нас е важно и сме го казвали още преди връчването на мандата, е, че гледаме на третия мандат като на технически мандат", каза още Иванов.

Относно предложенията за премиер на ПП Христо Иванов коментира, че според тях също е редно номинацията да дойде от първата политическа сила. "Ако Асен Василев се окаже вариантът, който работи, това не е тема за нас и не повдига въпроси", уточни депутатът от ДБ.

"Тези, които смятат, че политическата криза ще бъде решена чрез избори, може би си дават сметка, че именно избори ще задълбочат политическата криза. Може би имат интерес към няколко политически кризи, за да може напролет Борисов да излезе и да каже "видяхте ли, че без мене не става", заяви и Атанас Атанасов.