0

Н ародните представители от Комисията по образование и наука подкрепиха единодушно промяна в закона, инициирана от омбудсмана Диана Ковачева, с която зрелостниците ще имат втори шанс да се явят на матура, с която да кандидатстват във ВУЗ. Това ще се случва, ако оценката от редовния изпит не ги удовлетворява, съобщи Dariknews.

Поводът за тази промяна, отправена от омбудсмана още в 48-ото Народно събрание, са постъпващите в институцията на обществения защитник жалби и сигнали от родители и зрелостници, според които е неприемливо да няма втори шанс за явяване на задължителните зрелостни изпити за повишаване на оценка.

В тях родителите настояват децата им да имат право да повишат оценката си от матурата, тъй като досега тя оставаше „до живот“, без да имат никаква възможност да я коригират.

„Липсата на възможност учениците, които не са се представили добре на матурите, с изключение на тези, които са получили оценка „Слаб“, да имат шанс за поправка на оценката си, ги ощетява при по-нататъшното им развитие. Получената оценка от ДЗИ е окончателна и определяща при кандидатстването им във висше училище и респективно от голямо значение за тяхното бъдеще. Невъзможността според действащата уредба, зрелостниците да подобрят резултата си от ДЗИ като се явят на изпит за повишаване на оценката, води до негативни последици при кандидатстването им във висше училище“, обясни предложението си омбудсманът.

Идеята на промяната е за целите на кандидатстване във ВУЗ зрелостниците да получат право еднократно в рамките на една учебна година от полагането на първия държавен зрелостен изпит, да се явят за повишаване на оценката си на насрочен следващ такъв изпит, за което ще им се издаде удостоверение с новата по-благоприятна за тях оценка.