0

27-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, даде шанс за живот на четирима души. Чернодробната и бъбречната трансплантация ще се извършат в България, а белите дробове и сърцето му ще получат пациенти от Германия. Донорските ситуации у нас обаче са в пъти по-малко от останалите европейски държави. Затова за тази година се предвиждат 630 хиляди лева за обучение на лекари.

Симеон Танчев е бил на 22 години, когато бъбреците му отказали да работят. Мъжът нямал алтернатива, освен да чака за донор.„Вече имам деца, това никога нямаше да се случи, ако не бях трансплантиран”, споделя той пред NOVA.

В момента в България над 840 души чакат да получат своя шанс за живот. Затова целта на здравните власти е да привлекат колкото се може повече съмишленици и да инвестират в обучението на координатори по донорство.

„Предвидили сме и за следващите 4 години, считано от юни т.г., регионалните координатори вместо 1 500 лв. да получават 2000 лева”, обясни Иванка Динева, директор на ИА „Медизински надзор”. Тепърва обаче ще се търсят средства за апарат, който при донорска ситуация може да удължи живота на органите.