0

В торник е един от дванадесетте велики празника на християнството, почитан и от Западната, и от Източната църква - Въведение Пресвета Богородица в храма, по-популярен с кратките си названия Въведение Богородично или Света Богородица Пречиста. С решение на Светия синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът Въведение Богородично се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж.

Съгласно преданието, на този ден Йоаким и Ана отишли в Ерусалимския храм. Тригодишната Дева Мария е поставена на първото стъпало пред храмовия вход и неподдържана от никого се изкачила по 15-те му стъпала.

Първосвещеникът Захария сметнал това за Божий знак и въвел Пречистата Дева в Светая Светих – най-свещеното за юдейската вяра място. Дева Мария останала да живее в храма както други момичета, но когато стигнала до възраст, на която те се връщали в света и се омъжвали, открила своето желание – да посвети себе си Богу и да не встъпва в брак. Тогава свещенниците я сгодили за престарелия Йосиф, който станал покровител на Мария и уважавал обета, който тя дала пред Бога.