0

М асови оставки заваляха в първия ден от първата пълна седмица на кабинета „Денков-Габриел“. Всички губернатори подадоха оставки.

Областният управител на област Пловдив Ангел Стоев тази сутрин подаде оставка от поста със заявление до Министерски съвет. В него са изложени и мотивите: „Когато през миналата година бях поканен от служебното правителство да поема поста, приех, за да помогна на Майка България да премине успешно през труден период на политическа криза. С назначаването на редовно правителство считам своя дълг към Родината за изпълнен", посочва той.

Областният управител на Софийска област Радослав Стойчев също подаде заявление за освобождаване. Той аргументира своето действие с факта, че е изпълнил ангажиментите си към служебното правителство с премиер Гълъб Донев.

Областният управител на Видин Огнян Асенов също обяви, че освобождава поста си. „Като областен управител в мандата на служебния кабинет с министър-председател Гълъб Донев, изпълнявах отговорно и добросъвестно задълженията си в интерес на гражданите на област Видин и спазвайки законите на Република България. Надявам се следващият Областен управител на област Видин да работи за просперитета на Видинска област, съблюдавайки законите на страната, при зачитане на реда и нормите на правовата държава“, се казва в заявлението на Огнян Асенов.

Оставка подаде и губернаторът на Монтана Валери Димитров и неговият заместник Кирил Делев. 

Своето решение те са представили и пред състава на областната администрация в 9:30 часа днес, съобщиха от областната управа.

Валери Димитров заяви, че причините да подаде оставка са лични. „Чест и почитания за всички, никой не ме е обидил или задължил да напусна, причините за решението ми са изцяло лични“, обяви Димитров, цитиран от БТА. По лични причини пък напуска и зам.-областният управител Кирил Делев.

Валери Димитров е областен управител на Монтана за втори път. Той беше на поста при последното и предишното служебно правителство.

Към тях се присъедини и областният управител на Пазарджик Трендафил Величков, който солидарно подаде оставка заедно със своите колеги. Той е изпратил писмо до министър-председателя академик Николай Денков. 

„Моля на първото за тази седмица заседание на Министерски съвет да внесете и приемете оставката ми като областен управител на област с административен център град Пазарджик. Мотивите ми са продиктувани от разбиранията ми за политика и политически процес. За повече от двадесет години обществена и политическа дейност знам , че политика се прави с чиста идеология, морал, кауза и екип. Не считам, че политическите ми разбирания, идеологията, каузите, в които вярвам, и за които работя, както и моралът ми, имат нещо общо с Вашите и тези на политическите партии, които представлявате! Нещо повече - диаметрално противоположни са", посочва Величков.

Областният управител на Габрово Кристина Сидорова също напуска поста си. Като основен мотив Сидорова посочва, че е изпълнила ангажиментите си към служебното правителство с премиер Гълъб Донев. “Ролята на областния управител е да привежда на регионално ниво държавната политика.

Моите възгледи за политика и принципите ми не ми позволяват да продължа да заемам поста с настоящото правителство“, заяви Сидорова. Тя изразява своята благодарност към всички институции, представители на местната власт, неправителствени организации, представители на бизнеса, медиите и на екипа на Областна администрация за доброто сътрудничество.

“Още с встъпването си в длъжност дадох обещание да работя за развитието на нашата област, но това би било невъзможно без вашия принос. През изминалите десет месеца не изневерих на принципите си и на дадената дума. Вярвам, че поставихме началото на дългосрочни партньорства и проекти, които ще допринесат за напредъка на региона“,  каза още Сидорова.  

Областният управител на Търговище Станимир Парашкевов също подаде заявление за освобождаване тази сутрин до Министерски съвет, съобщиха от Областна администрация.

"Във връзка с формирането на ново правителство и провежданата от него държавна политика, считам за целесъобразно да бъда освободен от длъжността Областен управител на област Търговище.", се казва в мотивите на Парашкевов.

С писмо до Министерския съвет областният управител на Добрич Здравко Здравков подаде оставка.

„Бях назначен от служебния кабинет с премиер Гълъб Донев и изпълних ангажиментите, които имах като областен управител в мандата на служебния кабинет. Разбиранията ми за политики и развитие на страната и респективно на област Добрич не съвпадат с настоящото управление и считам, че така е най-честно и за двете страни в процес - за мен и настоящия Министерски съвет“, заявява Здравков. 

Оставки хвърлиха и областните управители на Велико Търново инж. Георги Гугучков, на Варна Марио Смърков, на Смолян и на Благоевград Стоян Христов. Всички те споделят, че са взели решение да се оттеглят по сходни мотиви. 

С поста си доброволно се раздели и губернаторът на Бургас проф. Мария Нейкова. 

"„В мотивите ми няма нищо лично, напротив  - има само коректност и съобразителност с настъпилите промени на централно политическо ниво. С министър-председателя академик Денков сме били част от един екип и аз го поздравих със заемането на поста министър-председател в един толкова труден за държавата момент и му пожелах успех в извеждането на България от политическата и икономическа криза. С достойнство изпълнявах ангажиментите си като областен управител към служебното правителство с премиер Гълъб Донев“, коментира Нейкова.