0

Б ульон от костите на древни породи телета се оказа ефикасно средство срещу грип, вируси, ставни болести, онкоболести, анемия.

Телета от древни породи

 Телета от древни породи
Телеграф

Храната бе представена по време на практично обучение за кръгова икономика по проект, финансиран от Норвежкото кралско дружество, което изпълнява фондация “Биоселена” с председател Стоилко Апостолов. Обучението е насочено към микропредприятия в сферата на храните и е безплатно.

Телеграф

Омега 3

Бульонът е дело на фермерите Благовеста и Николай Василиеви от село Горно поле до Маджарово. Двамата показаха и телешка лой, която доскоро са изхвърляли, а лабораторни изследвания са доказали наличие на Омега 3 четири пъти повече от това в дивата сьомга.

Благовеста Василиева разказа, че бульонът и теринът, който те произвеждат и е с подобни характеристики, са истински хит на пазара и че се поръчва от цял свят заради лечебните свойства. Тя допълни, че от костите може да се извлича и фосфорът и с него се тори.

Благовеста Василиева

 Благовеста Василиева
Авторът

Тя даде ярък пример за кръгова икономика и пестене на електроенергия с фотоволтаичните панели, които са поставили на покрива на кланицата и цеха за преработка на телешкото месо.

Сметки

Понеже според стандартите на Агенцията по храните са били принудени да поставят над 10 хладилника, въпреки че са микропредприятие, сметките за ток месечно са стигали до 10 хил. лв. Тогава те инвестират в солари, които инсталират на покрива на малката фабрика. Веднага след това сметките започнали да падат и за последния месец разходите за електроенергия на кланица и цех възлизат на около 2 хил. лв. Фермерите в момента са принудени да продават от зелената енергия, но на загуба. Затова възнамеряват да вложат пари в закупуване на батерия към фотоволтаика, казаха те пред „Телеграф“.