0

Т очно в 11:00 ч. специализиран екип от Военноморските сили на България (ВМС) обезвреди боеприпаса, намерен върху дрон край село Тюленово, посочиха от Министерство на отбраната. 

"След получения сигнал военнослужещите са извършили оглед на място, при който е установено, че към останките на дрона е прикрепен 82-мм минохвъргачен осколъчно-фугасен боеприпас. Преценено е, че поради силно увреденото му състояние, преместването и превозването на боеприпаса до полигон или друго, подходящо за обезвреждане място, е невъзможно. Взето е решение минохвъргачният осколъчно-фугасен боеприпас да бъде унищожен на място, с контролиран взрив в обезопасен район с радиус 150 м", уточниха от ресорното ведомство. Хората, обитаващи намиращите се в близост сгради, са предупредени за стриктно спазване на указаните им мерки за безопасност.

Областният управител Йорданка Костадинова също потвърди, че успешно е приключено обезвреждането на открития боеприпас с малък летателен апарат на скалите в Тюленово. 

Изцяло контролирано протече взривяването. Няма нанесени никакви щети – нито по близките сгради на хотели и жилища, нито по плавателни съдове, каквито имаше в съседство на дрона с боеприпаса. Щети не са нанесени дори по скалите, където е забелязан и сниман дронът от собственик на един от хотелите на брега на морето в селото, каза областният управител Йорданка Костадинова, цитирана от пресцентъра на институцията.

Военният министър потвърди: Падналият дрон в Тюленово е част от войната в Украйна

Тя изказа благодарност за професионализма на служителите на Министерство на вътрешните работи за предприетите действия и на военнослужещите от Военноморските сили, отзовали се на сигнала и успешно ликвидирали боеприпаса.

Йорданка Костадинова отправи апел към всички жители в крайморските населени места, към рибарите, които излизат на риболов в морето да бъдат бдителни и внимателни, защото, за съжаление, близостта на войната създава реална опасност и за българското Черноморие. При съмнения за даден обект, гражданите са призовани да подават сигнали на тел. 112.