0

М инистерство на външните работи обяви, че официално ще извика руския посланик у нас Елеонора Митрофанова във връзка с федералното издирване на български разследващ журналист.

Христо Грозев е участвал в няколко разследвания относно Алексей Навални.

На срещата ще бъде обсъдена забраната за изучаване на български език в окупираните райони на Украйна от Руската федерация, свалянето на портрети на български исторически личности, както и обявеното федерално издирване на българския разследващ журналист Христо Грозев от Министерството на вътрешните работи на Руската федерация, заявяват от българското МВнР.

През юли руската разследваща служба ФСБ заяви, че Грозев е участвал в операция на украинското военно разузнаване за отвличане на военни самолети от Русия.

Службата твърди, че открила двама куриери, които са участвали в прехвърлянето на пари от украинското разузнаване на руски пилот за отвличане на самолет. Журналистът отрича да е замесен.

По-рано пред деня пък главния прокурор Иван Гешев коментира в Туитър обявяването за издирване от Русия на Христо Грозев.

"България спазва основните европейски ценности като върховенство на закона и правата на човека. Това изключва наказателно преследване по политически причини на разследващи журналисти за тяхната работа в интерес на демокрацията", написа главният прокурор. 

Гешев е споделил и линк към информацията за награждаването на Грозев през ноември 2022 г. за журналистическите разследвания на "Белингкат". 

От ГЕРБ пък заявиха, че България не трябва да подминава случая с Христо Грозев с мълчание.