0

Н ад 3100 са регистрираните хора в доброволните формирования в страната, които се включват в битката срещу стихиите.

„Доброволците подлежат на регистрация по Закона за защита при бедствия и аварии. Води се регистър на доброволните формирования“, заяви Ясен Цветков, председател на Националната асоциация на доброволците в Република България. Той обясни, че те преминават през различни обучения, като задължителен е базовият курс, който продължава 80 часа.

„Това са хора, които трябва да имат съответните униформи, отличителни знаци, служебни карти, т.е. да са готови да реагират организирано в една бедствена ситуация“, поясни председателят и уточни, че ако искат да се включат към формирование, трябва да бъдат пълнолетни, психически и физически здрави, неосъждани, да искат да помагат и да отидат в общината по местоживеене, за да подадат документи.

Цветков подчерта, че около 90-95% от тях са регистрирани към общините, като в последните години вече има възможност юридически лица също да създават такива организации.

„Разликата е, че общините получават финансиране от държавата, а другите – НПО-та, търговски дружества, се издържат самостоятелно, но трябва да покрият същите изисквания като общинските“, уточни той. От думите му стана ясно, че близо 240 от общо 265 общини имат такава структура, като 20-25 от тях още не са го направили. През 2011 г. първа се сдобива с такова звено Столичната община, което формирование е на подчинение на дирекция „Аварийна помощ и превенция”. 

Участие

Доброволните формирования могат да участват в почти всички видове акции, което изисква помощ към специализираните институции – МВР, полиция, пожарна, общини. „Те могат да участват при големи пожари, наводнения, бури – целия спектър на природните бедствия или на причинени от хора аварии. Освен при реакция при настъпило бедствие те могат да участват активно и също в превантивни дейности или вече като премине бедствието във възстановителните работи, които са впоследствие“, посочи Цветков. Председателят посочи, че сред най-тежките акции, в които са участвали хора от доброволните формирования, са след земетресението в Турция, където са спасили 31 живота, наводненията в Исперихско, Силистренско, Карловско, Мизия, Аспарухово, всички големи пожари – един от тях на Бистришко бранище. Той обясни, че доброволците могат да получат до една брутна минимална работна заплата на година, като в момента за участие в акция получават по 9.75 лева на час, защото, за да помагат, трябва да излязат в неплатен отпуск, а за обучение им заплащат по 4.87 лева. Председателят коментира, че много ценни са и спонтанните и самоорганизиралите се доброволци.   

Парадокс: Глобиха доброволци от Варна, които помагаха на украински бежанци  

12 000 лева глоба трябваше да платят в първата половина на годината доброволци от Варна, които помагаха на украински бежанци. Санкцията беше наложена от Инспекцията по труда заради административен пропуск при назначаването им на работа. Доброволците са се грижили за хора в тежко здравословно състояние, но работодателят им не е спазил 7-дневния законов срок за уведомяване на инспекцията. Оказва се, че подаването на това уведомление дублира подаденото в НАП, до което инспекторите също имат достъп. Районният съд във Варна потвърди три от шестте наказателни постановления. Доброволците ги обжалваха, но от Инспекцията по труда заявиха, че нарушението е безспорно.  Доброволците във Варненско са над 11 хиляди,  като екипите им работят по различни направления. 

Стойчо Баненски: Липсва закон за доброволчеството 

Много липсва закон за доброволчеството. Ако не могат да се включат в акции, защото са на работа или си тръгнат, рискуват да бъдат уволнени, което е безумие. Това заяви пред „Телеграф“ кметът на община Банско Стойчо Баненски, който от години помага на Планинската спасителна служба доброволно и безвъзмездно. Той от дете е в Пирин планина, защото баща му вече над 46 години е спасител. Баненски заяви, че тази дейност трябва да се регулира. Държавата в другите страни се е погрижила за този проблем, твърди той. „В Банско работодателите проявяват разбиране, но не е така навсякъде. Ние тук сме близо 40 доброволци. Работата ни не е по-различна от тази на полицаи и пожарникари. Ние я вършим и не ни интересуват никакви пари. Но за младите доброволци е добре държавата да помисли за някакво финансово стимулиране. А и щатните спасители не получават адекватни на риска и работата си възнаграждения“, казва кметът на Банско. Премиерът акад. Николай Денков заяви в сряда, че догодина ще се работи по създаването на закон за доброволчеството.  

*По темата работиха: Владимир Христовски, Владимир Симеонов, Добромир Радушев