0

П ремиерът Николай Денков обяви, че плановете за справедлив преход, срещу които скочиха миньори и енергетици, ще бъдат внесени в Европейската комисия, въпреки блокадите в цялата страна. 

“Днес ние трябва да приемем плановете и да ги изпратим на Европейската комисия. Ако те не бъдат приети и изпратени, България може да загуби освен 1,4 милиарда по плановете, които са за Стара Загора, Кюстендил и Перник, още 3 милиарда лева, които са свързани с всички останали териториални планове. Така че трябва да е ясно, че правителството днес ще приеме плановете и ще ги изпрати, защото това е крайният срок”, категоричен бе министър-председателят. 

От думите му стана ясно, че много от проблемите на протестиращите енергетици вече са решени. 

“Ясно е, че говорим за 2038 година. Никой не говори за друга дата. Имаше възражения да отпадне плана за 2026 г. за Бобов дол - отпаднало е! Имаше предложения да подготвим споразумение, подготвили сме го и сме го изпратили на синдикатите”, припомни Денков и успокои недоволните, че има време за преговори. 

“Това, което не разбират хората, е че ние с изпращането на тези документи започваме преговорите с Европейската комисия, които ще приключат в края на годината. Имаме време за разговори, които ще текат паралелно с ЕК”, разясни още той. 

Николай Денков видя две причини за създалото се недоволство, като според него едната е, че голяма част от информацията не достига до другата страна, защото тя се опитва да чуе какво казва правителството. 

“Никой не може да си позволи да рискува 4,4 милиарда лева”, отсече премиерът на въпрос дали не се безпокои, че недоволството ще ескалира. “Начинът да се избегне ескалация, е да се седне на масата и да се разговаря”, уточни той. 

“Никой не може да им каже, че до пенсиониране, те ще имат същата работа и заплата, която имат днес. Няма такъв сектор по света. Няма такъв сектор в България. Затова в преговорите се уточнява кое е реалистично и кое не е”, отсече Денков. 

Премиерът обясни още, че кабинетът предлага съвместно с мините да се създаде предприятие, финансирано от европейските фондове и държавата, което да подготви териториите за новите индустриални паркове. 

“В това държавно предприятие ще работят същите хора. Това са работни места”, подчерта Денков.