0

М ижав интерес към работа в армията констатира Министерството на отбраната. Към момента има над 5500 празни места във войската.

Резултатите от проведените конкурси през 2023 г. не показват положителна тенденция за нарастване на броя кандидати за постъпване на военна служба, а съотношение кандидати/длъжности е 1,05, отговориха от МО на запитване на „Телеграф“. Медията ни реши да провери има ли интерес към войската, след като преди броени дни излезе проучване на „Галъп интернешънъл“. По данни на агенцията само 30% от нашенците биха воювали за родината си, а останалите се колебаят.

Проблем

Тъй като военната професия става все по-нежелана, от ведомството са предприели организирането на повече конкурси за набиране на хора, завършили граждански специалности. „Предвидено е и увеличение на възнагражденията на военнослужещите с минимум 10%, считано от 1 януари 2024 г., и разширяване на социалния пакет. В ход е процес на преглед на отбранителната политика по въпросите за управление на ресурсите в отбраната с цел обръщане на тенденциите“, обясниха от МО.

Цифрите на военното ведомство показват, че за миналата година са обявени 1595 празни места за войници, 36 за сержанти и 16 за офицери, завършили граждански специалности като финансисти и юристи. Едва 729 войници са били назначени и петима офицери.

Мерак

Кои са най-желаните места в армията, е въпросът, който хилядите ни читатели поискаха да зададем на армията. Анализите на МО показват, че това са длъжностите, които са свързани с носене на дежурства по график във всички видове въоръжени сили. Младите хора пък основно напирали да влизат в поделения, близки до местата, където живеят. „Изключения са тези, които са готови да постъпят на военна служба на длъжности в отдалечени от местоживеенето им населени места. Като цяло по-нисък е интересът за служба в Сухопътните войски”, допълниха от МО. Оказва се, че за поредна година пехотата е най-нежеланото място във войската за сметка на флота и авиацията.

Пол

Ако допреди няколко години жените почти наравно с мъжете напираха да обличат военната униформа, то броят им сега е спаднал драстично. Оказва се, че едва 22.5% от кандидатите са дами, а останалите 70.5 на сто са мъже. Повечето обаче дори нямат шофьорски книжки и отпадат още на документната проверка, разказаха от централните окръжния пред „Телеграф“. Други пък имали дипломи само за завършен 4 клас, което автоматично ги анулира от конкурса.

В момента по официални данни армията наброява 24 000 души. Най-много свободни места има при войниците - около 3850 души. Некомплектът при офицерите е 1020 души, а при сержантите – 678 души, сочи справката на МО и на Уикипедия. Така общият брой на незаетите места е над 5500

Заради високи натоварвания: Най-малко искат да са гвардейци и шофьори

Най-малко са кандидатите за гвардейци и шофьори. На въпрос кои са най-нежеланите места в армията, от МО отговориха: „Най-малко са кандидатите за длъжностите, свързани с високи натоварвания - гвардеец, механик-водач и др., както и за тези с изисквания за притежание на свидетелство за управление на МПС, категория С, Д и Е.“.