0

Р айонният съд във Варна определи наказание „обществено порицание“ за 17-годишна ученичка от варненска гимназия, която набила друго момиче в автобус от обществения градски транспорт.

Съдът постанови наказанието да се изпълни, като съдебното решение се прочете пред преподавателите и учениците от гимназията, в която побойницата учи.

Момичето е извършило деянието като непълнолетна, но след като е разбирала свойството и значението на извършеното и е могла да ръководи постъпките си, причинила по хулигански подбуди лека телесна повреда на битата ученичка, смята съдебният състав. Деянието е извършено на публично място и пред много хора - по време на пътуване в обществения транспорт, след учебната смяна. Спречкване станало по повод реплики при разминаване в автобуса, които довели до обиди, хващане за косата, удар с юмрук и с крак. В резултат пострадалото момиче получило кръвонасядане в областта на скулата, обусловило чувство на болка и страдание, се казва в съдебно-медицинската експертиза по случая.

17-годишната побойничка е с чисто съдебно минало и досега не е имала регистрирани противообществени прояви. Районният съд определи в нейна тежест и заплащането на направените по делото разноски.