0

В ърнаха от смъртта родилка от Благоевград, съобщава Дарик.

Жената е била с тежки усложнения след секцио, извършено в болницата в Благоевград и е приета по спешност в СМАЛАГ „Майчин дом“ – София.

Няколко дни след раждането на второто си дете , жената е изписана за долекуване с антибиотична терапия в родния си град Сандански.

Ден по-късно е хоспитализирана повторно в Благоевград с температура. Това съобщават от „Майчин дом“.

За резултатите от извършената проверка, която е в периода 26 октомври – 3 ноември, ще бъде съставен констативен протокол в срок до 10 дни от приключване на проверката.

Поради данни от образните изследвания за излив в корема и след съгласуване с екипа на „Майчин дом“, родилката е транспортирана с линейка в София. Бременността е проследявана в Сандански, като показателите от всички изследвания са били в граници на нормата.

Първичният преглед установява голямо количество свободна течност в корема.  

Поради лабораторната клинична картина на разгънат перитонит, лекарите от „Майчин дом“ предприемат операция за ревизия на корема. Установява се тежък перитонит с излив и множество сраствания на тънки и дебели черва към предната стена на матката.

Консултативната лекарска комисия на СБАЛАГ „Майчин дом“ взима решение да отстрани матката заедно с яйчниците двустранно поради сериозни възпалителни изменения, които са довели до тежък сепсис.

Извършената операция е животоспасяваща.

Екипът на „Майчин дом“ се консултира с коремния хирург доц. Свилен Маслянков за изключване усложнения от перитонита и с урологичен екип от УМБАЛ „Александровска“ по повод предишна пластика на уретери в детска възраст. Направена е консултация с кардиолог от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ и с пулмолог от „Александровска“.

В следващите дни рязко е подобрено общото състояние на жената с тенденция за нормализиране на кръвните показатели. 

След изписването на жената ще бъде назначена хормоналната терапия, което няма да се отрази на качеството й на живот.