0

Д о най-далечната точка хеликоптерите от системата за спешна помощ по въздух ще достигат за между 20 и 30 минути, с което покриваме изискването за „златния час“ при спасяването на пострадали. Това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на пресконференцията в Министерския съвет, посветена на изпълнението на управленската програма на редовното правителство, предаде БТА.

Срокове

„Отпушихме процеса по изграждане на спешна медицинска помощ по въздух, който беше доста затлачен. Дадохме възможност на Министерството на здравеопазването да работи усилено по започване на обществена поръчка за изграждане на оперативните бази“, посочи Гвоздейков. Той увери, че съгласно първоначално заложените срокове първият хеликоптер ще бъде у нас през декември и ще се положат усилия да бъде въведен в експлоатация още през януари 2024 г.

Площадки

Министърът припомни, че до този момент са определени точките, където ще бъдат изградени оперативните бази, като за четири от тях вече са предоставени и необходимите терени. Това са бази на летищата София и Пловдив, както и на бившето летище Търговище. База ще има и на летище Сливен.  Другите две точки ще бъдат на летище Долна Митрополия и летище Габровница, където има бивша военновъздушна база, която към момента е с отпаднала необходимост, обясни Гвоздейков.