0

В ъздушната линейка каца на Витоша. Площадките на Черни връх, Голи връх и плацът на Алеко са трите места на планината, където медицинският хеликоптер може да кацне безпрепятствено, за да евакуира пострадал. Тези места са подадени предварително от Планинската спасителна служба при БЧК. Предстои поетапно облитане на експлоатационни площадки в Стара планина, Пирин и Рила, съобщават още от ПСС.

Полет

С облитане на трите експлоатационни площадки на Витоша започна съвместната работа на терен на планинските спасители от база ПСС – Алеко, и екипите на България Хели Мед Сървис. Тренировъчният полет бе изпълнен при отлична комуникация. Сигурни сме, че ще можем да работим в синхрон и в реални мисии, отбелязаха планинските спасители.

Първият ни медицински хеликоптер ще бъде оборудван така, че да може да се използва за планински мисии. Миналата седмица Министерският съвет отпусна 1 млн. лева за допълнително оборудване, което ще включва лебедка, кувьоз за новородени и апаратура, осигуряваща непрекъснато подаване на кислород до прехвърляне на пострадалия в стационарна линейка. Решението е взето след получени в Министерството на здравеопазването писма от БЧК и от лечебни заведения с искане да бъде осигурена изключително важната спасителна и животоподдържаща апаратура.

Доставка

България ще получи следващите два медицински хеликоптера до края на годината. Втората въздушна линейка ще пристигне със закъснение, а третата по график, уведомява производителят „Леонардо“ АД в официално писмо до здравното министерство. Вторият хеликоптер следва да бъде в България до края на този месец. Изпълнителят по договора информира, че поради закъснение в производствения процес доставката на хеликоптер № 2 ще се забави. В договора с италианската фирма е заложен гратисен период от 60 дни, след който започват да текат съответните неустойки.
Третият хеликоптер трябва да бъде доставен до края на годината. От „Леонардо“ АД уверяват, че забавянето в производството на втората машина няма да повлияе на сроковете за пристигането на третата.