0

С амо за час и половина над 50 самолета и 8 хеликоптера кацнаха на летище Балчик.

Това се случи в рамките на инициативата „Шенген чек”.

Така румънски и български пилоти на малки летателни машини отбелязаха влизането на двете държави в шенгенското пространство по въздух и отпадането на нуждата от проверки, информира NovaNews.

„За да се извърши международен полет допреди седмица, трябва да кацнеш във Варна, да минеш митница и граница и тогава да дойдеш на нашето летище, макар и с малък самолет. А сега тези самолети, които са до 5700 кг могат безпрепятствено само с пускането на полетния си план да идват тука и да правят това, което са си планирали”, каза Иван Димитриев, изпълнителен директор на Летище София ЕАД.

Сред нетърпеливите пилоти, подранили за събитието беше известният румънски китарист Кристиан Бекър, който пристига още снощи с хеликоптера си.„През последните десет години сме мечтали ежедневно да бъдем приети в Шенген. Правим бизнес с български компании. Имаме хеликоптери и искаме да направим чартърни полети. Много от нашите румънски клиенти играят голф тук и идват често до Балчик. Вече са ни необходими час и десет минути до тук, а преди с кола пътят ни беше 4 часа”, заяви китаристът Кристиан Бекър.

Свободното въздушно пространство е от изключителна важност за туристическия бранш.

Красимир Станев, изпълнителен директор на „Албена” АД обясни, че 100% от леката авиация е форма на туризъм, така както дайвинга, парашутизма. „В света има около 400 000 малки самолета, в Европа те са около 85 000. Реалистично е да се каже, че нашите летища вече, малките летища, са отворени за 85 000 самолета”, каза Станев.

Общоприето схващане е, че да си купиш самолет е непостижима мечта. Янко Стоименов, член на УС на Асоциацията на българските пилоти и собственици на самолети е на друго мнение. „Ако се огледате какво става по пътищата и особено в София, ще видите автомобили, които струват с пъти по-скъпо, отколкото един самолет”, заяви Стоименов.

Инициативата на свободното от проверки небе вече има и следваща важна дата - 27-ми април. Тогава румънското летище Тузла ще приеме групово кацане на български пилоти.