0

Д иректно от школската скамейка на работа в световни счетоводни компании. Това е кариерното развитие на Габриела Илчева и Лозан Георгиев от Националната търговско-банкова гимназия.

Веднага след дипломирането си Лозан започва работа в българския клон на RSM – шестата в света международна мрежа за консултантски дейности, счетоводство, одит, а Габриела в „Крестън Булмар“. Двамата са завършили паралелка „Оперативно счетоводство“ с немски език миналата година и в момента работят по специалността си. Те са сигурни, че много им е помогнало това, че още като ученици са придобили практически опит в реална среда, докато са стажували в счетоводна фирма в рамките на проекта на МОН „Ученически практики 2“. Доволни са, защото са се запознали със счетоводен софтуер, различен от този, на който са ги обучавали в училище. Водили са истинско счетоводство и са изпълнявали реални финансови операции.

Лозан Георгиев вече навлиза в професията.

 Лозан Георгиев вече навлиза в професията.
МОН

Габриела и Лозан споделят, че за счетоводството ги е запалила преподавателката им в НТБГ Маргарита Коцева. Тя им обяснявала, че с навлизането на изкуствения интелект професията на счетоводителя, каквато я знаем от миналото и настоящето, ще се промени. В бъдеще счетоводителят ще е анализатор, който трябва да умее да чете информацията, смята Коцева.