0

Х раната и сметките ще изядат увеличението на пенсиите с 11% от 1 юли.

„Телеграф“ попита пенсионери за какво смятат да използват парите от повишението, докато в Народното събрание течеше дебат за предстоящата индексация. Повечето от възрастните хора са категорични, че просто ще могат да си купят повече храна, а някои дори пресметнаха, че парите ще стигнат само за едно кисело мляко повече на ден.

Извънредното заседание на НС бе свикано по искане на „Продължаваме промяната-Демократична България“. Поводът бе, че заради по-ниска инфлация формулата за изчисляване на предстоящото осъвременяване на пенсиите даваше 10%, а не 11% увеличение, както бе заложено в бюджета на Държавното обществено осигуряване. В крайна сметка обаче още преди депутатите да успеят да се съберат извънредно, прекъсвайки ваканцията си, Надзорният съвет на НОИ гласува 11-те процента скок, както бе предвидено преди месеци.

Оказа се обаче, че самите пенсионери не се вълнуват толкова от разликата от 1%. Просто защото пенсиите им са ниски и няколко лева повече или по-малко няма да им оправят положението.

Унизително

85-годишната Мария Маринова от Русе ще получи 57 лв. над досегашната си пенсия. Сега месечната й пенсия не надхвърля дори 600 лева, макар че цял живот е работила като плановик в Областното пътно управление в града. Благодари на Бога, че децата й са наблизо и й помагат. „За какво да дам по-напред тези 57 лева, даже не са по два лева на ден повече. На мен на тези години дрехи не ми трябват, по екскурзии не ходя, ще ги дам за хранителни продукти. Ще подобря доколкото е възможно храненето си, за друго няма да стигнат. Примерно ще си купя една кофичка кисело мляко повече“, пресмята пенсионерката.

Виолета Стоилова от Благоевград е на 73 г., има над 42 г. трудов стаж, който обаче й е стигнал за „страхотната“ пенсия от 562 лева. Тя въобще не се вълнува точно с колко ще увеличат парите й за старост. Дали ще е с 10%, дали ще е с 11% няма никакво значение за нея. А това е така, защото става въпрос за някакви си 5 лв. разлика. „То с тези пет лева какво по-напред да си купя? Не стигат и за половин кило сирене. Най-много да увелича хляба, че ще мога с тези пари да си купя два самуна повече на месец. Унизително е да си работил над 4 десетилетия и да получаваш по-малко от 600 лв. пенсия. Вдигат непрекъснато минималната пенсия. По този начин хора, които нямат и ден трудов стаж, вече взимат почти колкото мен. Къде е справедливостта?“, риторично пита пенсионерката. Все пак намира причина да се усмихне – най-важното си остава да получава дълги години пенсия.

Телефон

85-годишната Недялка Донева от Бургас чака с нетърпение новата си пенсия. Възрастната жена получава 650 лв., които според нея са крайно недостатъчни. С увеличението към месечната сума ще се добавят още 71 лв. "Дъщеря ми каза, че вече ще получавам 721 лв. Пак не са много, но все е нещо", казва пенсионерката. Тя отсега е решила как ще похарчи увеличението. Решила е да си купи мобилен телефон на изплащане с интернет, за да може да говори с внуците, които са в чужбина. Съседката й Неда пък получава 930 лв. За нея индексацията ще донесе цели 100 лева, че и отгоре. Жената е доволна и планира да заделя поне 50 от тях за зимата. "Ще се опитам да спестявам по малко, защото казват, че токът ще скочи много и трябва да имам готови пари, за да посрещна по-високите сметки, защото на студ и глад не се издържа", казва баба Неда.

„Дали ще е 10 или 11% увеличението няма никакво значение. За мен 1% е 5 лева, какво можеш да си купиш с тях? Три хляба или два хляба и едно кисело мляко…“, пресмята Руска Димитрова, на 73 г., от Стара Загора и се чуди защо е този шум покрай процентите. По думите й обидното е да имаш 42 г. стаж и да получаваш минимална пенсия – при положение че си работил в елитно предприятие, на отговорна длъжност. „Обидно е и за нас, пенсионерите, които мълчим и търпим, и за „държавниците“, които ни слагат тези проценти. Народ, който търпи това положение, си заслужава съдбата“, категорична е Руска Димитрова.

Стаж

„Пенсията трябва да бъде поне 1000 лева, за да може да осигури достоен живот. Не е малко, като имам предвид какво взимат работещите“, коментира 80-годишният софиянец Атанас Анев, докато си наливаше минерална вода в близост до Халите. Неговата пенсия е 800 лв., макар работата му е да е била навремето добре платена – монтирал телефонни централи из цяла България. Работел и след пенсиониране и така навъртял цели 50 г. стаж. Приключил с трудовата си дейност, когато станал на 75 г. На въпроса как оцелява, пенсионерът е лаконичен – на лов за промоции. „Ходя и на пазара, където дори да послъгват, пак е по-евтино от магазина. Както виждате, минерална вода не купувам, а си наливам“.

Това увеличение от 1 юли е малко, като гледам веригите, през 4-5 дни вдигат цените, споделя 71-годишната Евгения Ракова от София. Тя също пазарува само от намаления. Пенсията й е около минималната, като има 26 г. трудов стаж, а 5 години й се губят. За да свърже двата края, се лишава от лекарства и е само на постни храни. От време на време си позволява пилешки кренвирши, но само ако има промоция.

Тодор Райков: Управляващите си играят на котка и мишка

„Управляващите си играят на котка и мишка. Нещата са решени – 11%“, казва софиянецът Тодор Райков, който е пенсионер от МВР от 1996 г. Пенсионирал се на 50 г. с пенсия 124 лв. „След което дойде Костов на власт и ми я направиха 25 лева. Оттогава расте нагоре, но много бавно и сега съм на 750 лв. - с 34 г. трудов стаж и 15 г. в МВР като граничен старшина. Свързвам двата края благодарение на съпругата ми, чиято пенсия е по-добра, и на двамата ми синове, които помагат, за да живея“, казва Райков. По думите му пенсиите трябва да са минимум 1200-1300 лева, за да може възрастните хора да живеят достойно. Самият той казва, че разчита на съпругата си, чиято пенсия е по-висока, както и на двамата си синове, които помагат.

Главчев от НС: Токът нагоре, но с малко

Тихомира Михайлова
Пенсиите ще бъдат индексирани с 11% от 1 юли, както реши преди дни Надзорният съвет на НОИ. Това увери в парламента служебният премиер Димитър Главчев. Той бе извикан на изслушване в НС по искане на ПП-ДБ. Главчев обясни, че на никого от МС не му е хрумвало да предлага по-малко от 11 на сто. Той заяви, че няма промяна в правилата по прилагане на швейцарското правило. На Главчев се наложи да отговаря и на въпроси ще има ли скок на тока с 30%. Пo думите му няма да има драстично покачване. То ще е в рамките на инфлацията и дори по-малко. По-рано зам.-шефката на НС Росица Кирова заяви, че увеличението ще е между 3-4%. При дебатите бившият финансов министър Асен Василев от ПП-ДБ обвини ГЕРБ-СДС и ДПС, че искат да върнат модела на постната пица. И добави, че заради този модел нивото на неравенство у нас е стигнало това в Боливия и Камерун. Той посочи, че 100-те млн. лв., дадени за великденски добавки, властта е опитала да спести от пенсиите. На свой ред шефката на социалната комисия от ГЕРБ-СДС Деница Сачева обвини ПП-ДБ в дезинформация. Сачева поясни, че НОИ вече преизчислява пенсиите с 11%. „Тази буря в чаша вода може да се сметне за опит за добронамереност, ако не се говореха лъжи. Венецът в актьорското майсторство на Асен Василев е, че някой иска да открадне 100 млн. лв.“, каза тя. В крайна сметка НС реши да задължи представителите на МС в надзора на НОИ да подкрепят скок от 11%, въпреки че такова решение вече е одобрено.

Междувременно ГЕРБ-СДС и ДПС внесоха искане за извънредно заседание на НС във връзка с цената на тока. Новината обяви след 18,30 ч. депутатът от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова. Вносителите настояха да изслушат шефа на КЕВР и служебния министър на енергетиката.

*По темата работиха: Владимир Симеонов, София Симеонова, Жанета Йорданова, Елена Дюлгерова, Елена Анастасова