0

"Възраждане" събра необходимите подписи за референдума, с който иска да пита гражданите дали да отлагаме приемането на еврото и да запазим българския лев.

До тази сутрин партията е събрала 590 000 хил. подписа при необходими 400 000, за да стане задължително провеждането на допитване без да е нужно произнасяне на Народното събрание.

"Към 7 ч. тази сутрин броят на обработените и въведени в електронен формат подписи достигна 590 000!!! А днес очакваме да пристигнат още хиляди нови подписи, защото имаме стотици известия от куриерските фирми за пратки", съобщи в профила си във Фейсбук лидерът на партията Костадин Костадинов.

Той допълни, че екипът му ще обработва данните до последния момент преди да внесат подписката в деловодството на парламента. Внасянето й е насрочено за петък следобед от 15.00 часа. Крайният срок за събиране на подписи беше до 10 април.

Подписите са с около 200 000 повече от резултата на "Възраждане", който е малко над 358 хил. гласове.

Според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление предложение до НС за провеждане на национален референдум може да бъде направено от инициативен комитет на граждани с избирателни права, събрал не по-малко от 200 000 подписа.

Парламентът задължително приема решение да се проведе допитването, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 400 000 български граждани с избирателни права и не противоречи на предвидените в закона ограничения.

Ако в срок до три месеца от уведомяването подписката не бъде внесена в Народното събрание, процедурата по внасяне на предложение за референдум се прекратява.

В момента се събират подписи за четири референдума заедно с този на "Възраждане".

Отново по темата за еврото е подписката на Национално движение "Бащино огнище".

Подписи събират и от ИТН за допитване за смяната на формата на държавно управление с президентска република.

Инициативен комитет "Нашенско бъдеще за нашите деца" е депозирал на 22 ноември миналата година уведомление до НС за организиране на национален референдум по въпроса за излизане от ЕС.