0

П олицията в Солун задържа двама души, които внасяли от България слънчогледово олио, добавяли му примеси и го продавали като зехтин екстра върджин, предаде гръцката националната телевизия ЕРТ. 

Фалшивият зехтин се е предлагал както на гръцкия, така и на българския пазар. Задържаните са на възраст 36 и 80 години и са роднини. Обвиненията срещу тях са за нарушение на законите за хранително-вкусовата промишленост и търговията. 

По информация на гръцката полиция двете лица са създали подходяща, организирана инфраструктура за незаконно производство на фалшив зехтин. Към българско олио те добавяли оцветители и лепели етикети за висококачествен нерафиниран зехтин с произход от различни региони на Гърция. 

В склад на фирма в община Делта, западно от Солун, гръцките  власти за контрола и защитата на потребителите са конфискували в петък 6644 литра фалшив зехтин в тенекии от по 5 и 3 литра, 6500 литра слънчогледово олио, множество етикети с надпис „зехтин екстра върджин “, резервоари, съдържащи течност с неизвестен химически състав, празни тенекии и пластмасови шишета, пет фактури от предходни години и един камион.