0

П овече от 12 000 кукера гонеха злото в Перник този уикенд. 30-ото юбилейно издание на фестивала „Сурва“ бе открито в петък, а в неделя вечерта бе финалът.

В рамките на тези 72 часа Перник за поредна година показа, че абсолютно заслужено бе обявен за столица на европейската маскарадна култура.

Маски

В маскарадното чудо освен български групи тази година се включиха и групи от Китай, Португалия, Словения, Гърция, Италия, Румъния, Сърбия, Албания, Черна гора и Северна Македония. Президентът на Федерацията на европейските карнавални градове Ларс Аргел пристигна в миньорския град, за да приветства хилядите перничани и гости на града по време на официалното откриване на фестивала. Специален гост бе председателят на парламента Росен Желязков. „До следващия юбилеен 40-и фестивал ще имаме претенцията „Сурва“ да се превърне в най-големия световен фестивал. Нека да работим за това. Нека да скачаме заедно за това. Защото, който не скача, не е кукер”, каза шефът на НС.

Техника

Откриването направи силно впечатление на чуждестранните гости със специално изградена 360-градусова сцена на площада, която по ефектност бе сравнена с мащаба на сцените на „Евровизия“. 8 камери, дрон и кран спомогнаха за излъчването на случващото се на видеостени. Водещи на събитието бяха светската репортерка на вестник „Телеграф“ Елизабет Методиева и Ники Кънчев. Старт на спектакъла дадоха ансамбъл „Чинари“, 100 танцьори от Националното училище по танцови изкуства, над 80 сурвакари, огнено шоу и кон. Зрителите бяха зарадвани и от изпълненията на DIA, заедно с Мирослав Петков-DJ Mascota и D-Trax. „В следващите дни всеки ще усети магията на „Сурва“. Ще видите страшни маски, но зад тях се крият едни много силни хора, които пренасят през телата си нашата традиция, дух и енергия. Доведете приятелите си следващата година, защото ще бъде още по-красиво. Нека „Сурва“ да пребъде!“, каза кметът на Перник Станислав Владимиров.