0

М инистерството на финансите търси адвокатска кантора, която да защитава страната ни в делото, заведено от платформата за търговия с криптовалути „Нексо“. Това става ясно от обявената процедура със заповед, подписана от финансовия министър в оставка Асен Василев. „Нексо“ съди България за 3 млрд. долара, като искът е внесен в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове към Световната банка във Вашингтон.

Условия

В процедурата може да участва всяко едно адвокатско дружество във или извън страната. Разписани са и конкретни условия към състава на адвокатския екип. Така например адвокат на длъжността „съдружник“, който ще ръководи екипа по конкретното дело и ще отговаря за представителството на България, трябва да е участвал като водещ адвокат в най-малко седем успешно завършили инвестиционни дела, като в четири от тях трябва да е представлявал държава. 

Офертите на участниците ще бъдат оценени по два показателя, формиращи комплексната оценка. Първата е предлаганата цена, формирана от сбора на хонорарите за един час работа. Тя ще има относителна тежест в крайната оценка от 60%. Вторият показател с тежест 40% е предлаганата от участника обвързваща максимална стойност на цена за предоставените услуги за един календарен месец. Офертите се внасят до 17 часа на 21 март, а ще бъдат отворени на следващия ден.

История

„Нексо“ беше разследвана у нас за извършване на финансови престъпления. През декември миналата година Софийската градска прокуратура прекрати разследването срещу компанията заради липса на доказателства. „Нексо“ отхвърли всички обвинения и обяви, че ще се съди държавата. Искът й е заведен през януари тази година, като ищци са посочени още две български дружества - „Мирастар“ и Ен Ди Ес.